Vajon érdemes harcolnod a kapcsolatotokért? Ha ezek igazak rátok, megéri küzdenetek

Írta: ,

Mélypontra érkezett a kapcsolatod? Teljesen tanácstalan vagy, ha a jövőtökre gondolsz? Szinte minden komolyabb viszonyban akadnak ilyen hullámvölgyek, de ha az alábbi állítások igazak rátok, érdemes lehet adnotok magatoknak még egy esélyt.

1/5 Rengeteg szálon összefonódott az életetek

Persze, ez még önmagában nem elég, de egyértelműen megerősíti azt a tényt, hogy hideg fejjel kell újra átgondolnotok mindent. Sosem késő nemet mondani egy párkapcsolatra, de ugyanígy nem késő úgy gondolkozni, hogy még egy esélyt adtok magatoknak.

Ha rengeteget szinten összefonódott az életetek - gyerekek, közös vállalkozás, közös otthon - akkor nagyon is érdemes harcolni a kapcsolatotokért.

Nem csak azért, mert az osztozkodás senkinek sem jó, hanem azért is, mert ha egyszer annyira jól működtetek, hogy egy teljes életet felépítettetek magatok köré, akkor célszerű lenne felgöngyölíteni a szálakat, és kideríteni, hol futott zátonyra a kapcsolatotok, illetve tudjátok-e orvosolni a helyzetet.

2/5 A legfontosabb szempont: ha van kiért küzdenetek

Egy pár hónapos, éves kapcsolat éppúgy tönkremehet, mint egy több tíz éve tartó, erről kár is lenne vitázni. Azonban míg előbbiben ritkán kell az osztozkodáson törnötök a fejeteket, addig utóbbiban ez sűrűn megesik.

Nagyobb nehézség, hogy sokszor messze nem csak arról kell döntenetek, kié legyen a közösen vásárolt bútor, vagy éppen miként oldjátok meg a hiteltörlesztést: bizony közös gyermekek, házi kedvencek sorsáról is döntenetek kell. Ez természetesen jóval nehezebb, és sok páros éppen miattuk adja meg az utolsó utáni esélyt. Részben ez a helyes és jó taktika, de azért alaposan mérlegelnetek kell a körülményeket.

Igen, tegyetek meg mindent azért, hogy együtt maradhasson a családotok, de azt sose felejtsétek el, hogy a gyermekeknek iszonyúan sokat számít a jó példa. Márpedig nem mondhatjuk követendőnek az állandó veszekedést, ajtócsapkodást… Ha csak így tudtok együtt élni, akkor a válás jobb mindenkinek. Azonban, amíg van remény – még ha esetleges szünet beiktatásával is – akkor megéri próbálkoznotok.

Vannak jó oldalai is a kapcsolatotoknak Kép forrása: boggy22/depositphotos.com

3/5 Vannak jó oldalai is a kapcsolatotoknak

A hullámvölgyekben nagyon könnyű a rossz dolgokra koncentrálni: eltávolodtatok egymástól, úgy érzed, nem ért meg, lapos a szex, stb. Egy idő után mindenki tud hiányosságokat és orvosolandó problémákat felhozni ellenpéldaként. De a kérdés az, hogy vannak jó oldalai is a kapcsolatotoknak?

Összetartotok? Mindenben számíthattok egymásra? Nagyon jól kiegészítitek egymást az élet egyéb területein? Ha több jó oldala is van a kapcsolatotoknak, az sokat nyom a latban az ilyen komoly döntések meghozatala során. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy félvállról kellene venni akár az elhidegülést, akár az unalmas együttléteket, de gyakori gond, hogy egyszerűen irreális elvárásaink vannak a kapcsolatokkal szemben.

Szeretnénk, ha minden tökéletes lenne, mégpedig örökké, de a valóság egyszerűen nem ilyen. Hullámvölgyek igenis vannak, de ezek nem jelentenek minden esetben magától értődő okot a szakításra. Sokszor inkább csak figyelemfelkeltő szerepet kellene tulajdonítani nekik, hiszen rámutatnak arra, min kellene változtatnotok.

4/5 Akadnak jó napjaitok

Szintén egy olyan jel, ami arra utal, hogy nincs veszve minden.

Ha tudtok együtt nevetni, viccelődni, szórakozni, az arra mutat, hogy még ott van köztetek az a kötelék, amire alapozni tudtok.

Ha csak veszekedni, vitázni jártok össze, és már attól leolvad az arcotokról a mosoly, hogy meglátjátok a másikat, az nyilván más tészta.

Azonban, ha a sok gond mellett még mindig ott a biztosíték, a másik puszta jelenléte, személyisége pedig gyakran az öröm forrása (akkor is, ha aktuálisan nem olyan intenzíven), akkor érdemes leülnötök és megbeszélnetek, mégis milyen gondok okozzák ezt a mosolyszünetet, és hogyan tudnátok felülkerekedni rajta.

5/5 Változtatni akartok

Végül, de nem utolsó sorban ez a kulcsfontosságú szempont, amit figyelembe kell vennetek.

Bármilyen nehézség, probléma adódott köztetek, van rá megoldás, ha mindketten változtatni akartok, mégpedig a kapcsolatotok érdekében.

Ehhez valóban szükség van az egyforma mértékű erőbedobásra, mert erőltetheted te akár a párterápiát is, ha a kedvesed nem vevő rá, akkor nyilván esélytelen közösen továbblépni.

Persze, nem muszáj mindenáron szakértőhöz mennetek, otthon, négyszemközt is hozhattok reformokat, új „szabályokat”, a változtatás kulcsa alapvetően kizárólag a ti kezetekben van.