5 párkapcsolati csapda, amibe könnyű beleesni és beleragadni

R. Szabó Zsuzsa
Írta: , Frissítve:
5 párkapcsolati csapda, amibe könnyű beleesni és beleragadni

Kép forrása: Wadym/depositphotos.com

A bejáratott életritmus és megszokás miatt gyakran észre sem vesszük, hogy már rég kényelmetlen helyzetben vagyunk a kapcsolatban. Szemet hunyunk dolgok felett azért, hogy ne boruljunk meg lelkileg. Néhány olyan párkapcsolati csapdát gyűjtöttünk össze, amikbe hajlamosak vagyunk beleesni és észrevétlenül benne is maradni. Vedd észre őket és merj tenni ellenük!

1. Félrekommunikálás, kommunikációs zavar

Minden jól működő kapcsolat alapja a kommunikáció. Bármilyen egyszerűnek is tűnik, rengeteg múlik azon, milyen módon, mikor és milyen stílusban beszélünk egymással. Párkapcsolati szakértők, terapeuták vallják, hogy a jól működő kommunikáció elengedhetetlen a boldog kapcsolathoz. A kommunikációs zavar, gyakori félrekommunikálás számos problémát generál.

Nem mindegy, mikor dobjuk be párunknak a kényes témákat, hogyan tálaljuk azokat, konstruktívak vagyunk vagy provokatívak. Nem várhatjuk el, hogy a párunk éppen olyan hangulatban legyen, mint mi, ki kell várni, melyik a legmegfelelőbb légkör a gondok, régóta felgyűlt sérelmek átbeszélésére.

Vannak dolgok, amikről csak élőszóban szabad és érdemes beszélni, semmiképpen sem cseten. Látni kell egymás reakcióját, testbeszédét, tekintetét.

A legkeményebb sérelmeket az szüli, ha nincs kommunikáció, valamelyik fél bezár, elzárkózik bizonyos dolgok átbeszélésétől. Meg kell találni az utat a másikhoz, mert hónapok, évek telhetnek el úgy, hogy a fontos dolgok nincsenek kimondva, kibeszélve.

Párkapcsolati csapdák, amikbe könnyű beleesni és beleragadniKép forrása: focuspocusltd/depositphotos.com

2. Elfojtott düh miatti harag

Ha van egy sérelem, amit az egyik fél dédelget, mélyen megél, de nem érzi, hogy ki lenne kellőképp beszélve, meg lenne oldva, az kemény haragot szülhet. Például egy bántó megjegyzés, egy kimaradás, egy félreérthető üzenet valakitől, egy megalázó szituáció. Veszélyes méreg ez a kapcsolatnak – néha indokolatlanul tör elő, néha pedig újabb sebeket eredményez.

3. Nem ismeritek egymás szeretetnyelvét

Egy párkapcsolaton belül is folyton megerősítésre vágyunk, érezni akarjuk a párunk odafigyelését, ragaszkodását, kötődését. Ha kimondjuk, ha nem, ez így van. A szeretet kifejezésének módja azonban többféle lehet, és előfordulhat, hogy a párok nem beszélik egymás elsődleges szeretetnyelvét.

Gary Chapman párkapcsolati szakértő szerint az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás, a szívességek és a testi érintés az 5 szeretetnyelv.

Ha ezeket végiggondolod, rájöhetsz, hogy nem jól kódolod és dekódolod a szeretet kifejezésének nyelvét. Te például az érintést éled meg a szeretet leglátványosabb megnyilvánulásának, a párod pedig a minőségi időt tartja fontosnak. Vagy mondjuk te több dicséretre vágysz, a társad pedig az ajándékozással tudja kifejezni, hogy milyen értékes vagy számára. Mindketten a saját szeretetnyelveteken kommunikáltok, miközben nem vagytok tisztában azzal, hogy a másiknak más az igénye.

Vagyaim.hu

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató