Ezért ne írj vissza rögtön a pasinak, ha keres

Írta: ,

Nagyon taktikázósnak tűnik, és biztosan sokan fel is szisszentetek a cím olvasása közben – tudományos magyarázat van azonban arra, miért nem szabad rögtön visszaírni a srác üzenetére, ha többet is szeretnél tőle, mint egy futó flört!

Nem érdemes játszadozni, ugye? Kép forrása: indiaearl.com

1/4 Nem érdemes játszadozni, ugye?

Mi, 21. századi modern, független, erős nők nem szeretünk taktikázni – ezt elég biztosan állíthatom, mert rengeteg ilyen lánnyal találkozom nap mint nap. Nem húzzák a férfiak agyát, nem játsszák meg magukat, ami a szívükön, az a szájukon, nem kell hozzájuk külön szótár.

Egy kapcsolat elején sem játsszák az elérhetetlent, ami jól is van így – kivéve akkor, ha az üzenetváltási technikákról beszélünk. Viselkedéstani kutatások ugyanis bebizonyították, hogy a várakoztatás (az az idegesítő 10-15 perc, amíg bámulod az üzenetét, mert nem akarsz visszaírni rögtön, de nagyon szeretnél hallani már felőle) igenis bejön – sokkal erősebbnek, elfoglaltabbnak és függetlenebbnek tűnsz, ha nem lógsz folyton a Facebook Messengeren.

Modern love story Kép forrása: engelta.hubpages.com

2/4 Modern love story

Nézzünk egy példát: Petivel mindketten jobbra húztatok Tinderen. Örülsz neki, mert jól néz ki a srác, biztosan te is tetszel neki, hiszen match-eltetek (kivéve, ha véletlenül megcsúszott a keze ugye, de ez általában pont fordítva szokott lenni – az unott balra húzogatás közben véletlenül olyat is eltolunk, aki egyébként simán lehetett volna a gyermekeink apja is...).

Peti ír egy kedves üzenetet („Na mizu?”), te pedig égsz a vágytól, hogy azonnal visszaírj neki, úgyhogy rögtön válaszolsz – végül is mindenki tudja, hogy az ember egész nap magával hurcolja a mobilját, felesleges tettetni, hogy nem látod, amit írt.

Peti lelkesedése kicsit lankad, majd pár üzenetváltás után nem ír vissza, te pedig csak ülsz a telefonod felett, hogy mit ronthattál el. Valószínűleg semmit, csak túl elérhető voltál – ami a férfiak vadászösztönét nem indítja be.

3/4 Kutatások igazolják

Valójában viselkedéspszichológiai kutatások igazolják, hogy ha megvárakoztatod kicsit a másikat, többet érsz el, mintha rögtön válaszolnál.

Furcsán hangzik, de állatkísérletek is bizonyítják, hogy működik: az a kutya, amelyik nem tudta, hogy ha megnyomja a gombot, mikor kapja meg a jutalmat és mikor nem, sokkal érdeklődőbb és kíváncsibb volt, mint az az állat, amely biztosan tudta, hogy a gombnyomás jutalommal jár.

Ez nem is nagy meglepetés: ha tudod, hogy azonnal várhatsz választ a másiktól, már nem fogsz annyira izgulni, hogy vajon érdekled-e vagy sem. A kapcsolat elején ez nagyon sokat számít – ilyenkor pont az a lényeg, hogy fenn tudjátok tartani egymás érdeklődését, hogy aztán a mélyebb dolgokba is belemehessetek, amiből szerelem születhet.

Spórolj a jutalommal! Kép forrása: bloglovin.com

4/4 Spórolj a jutalommal!

Az előző kísérletben említett kutyák dopaminszintje (a boldogságért és izgatottságért felelős egyik hormon) az egekbe szökött, ha megnyomhatták a gombot – ugyanez a helyzet akkor is, ha a srác nem tudja, hogy azonnal fogsz-e neki válaszolni vagy sem.

Ilyenkor nem gondolja természetesnek, hogy ráérsz és ott vagy neki, hanem folyton találgatni fog, vajon mit csinálhatsz – csak azért nem írsz vissza, mert elfoglalt vagy, vagy már nem is érdekel annyira az egész.

Persze hülyét ne csinálj belőle, és ha valóban érdekel, mutasd ki – csak ne legyél túlságosan lelkes, mert akkor elnyomod a meglepetés erejét és a vadászösztönt, ami – akárki akármit mond – minden egyes férfiban ott van.