Innen lehet tudni, hogy egy pár nem marad együtt – A párterapeuták érdekes megfigyelése

R. Szabó Zsuzsa
Írta: ,

Minden kapcsolatban vannak hullámvölgyek, az érzelmi libikóka elkerülhetetlen. A megpróbáltatások, a nehézségek egyetlen szerelmi viszonyból sem iktathatóak ki. Ám van, amikor ki kell mondani, hogy két ember már teljesen eltávolodott egymástól és nincs visszaút. Párterapeuták érdekes megfigyelése alapján az alábbi intő jelek egy kapcsolat széthullását jelzik.

Mi helyett én

A szerelmi viszony felépülésének egyik legszebb stádiuma, amikor az önös érdekek helyett belépnek a közös célok. A pár mindent együtt akar, együtt tervezik a jövőt. A partnerek megbeszélik egymással a terveiket és összehangolják azt, hogy ki mit szeretne. Persze az természetes, hogy össze kell csiszolódni, és nem mindig azonosak a vágyak, de egy jól működő viszonyban ezt lehet ügyesen kezelni. Néha egy-egy megfogalmazásból, egy-egy mondatból lehet érezni, hogy egy kapcsolat szétesőfélben van. 

Ha a szerelem kopik és a kommunikáció is megromlott, a partnerek már nem úgy mesélnek a céljaikról, hogy a „mi célunk”, hanem az „én tervem”.  Apró kis jelnek tűnhet, de súlyos üzenete van. Már nem egy úton haladnak fejben a felek.

Ha veled is előfordult már, vagy éppen most vagy olyan helyzetben, hogy a pároddal sokszor használjátok a másokkal való társalgás során is a mi szó helyett az én szót, akkor érdemes szembenézni azzal, hogy baj van.

Joshua Ness/unsplash.com

Párterapeuták szerint, ha egy közelmúltbeli negatív történés elmesélésénél sokat mondják a pár tagjai az én szót, akkor ezzel együtt a saját sérelmeiket is kidomborítják. Például egy rosszul végződő nyaralás kapcsán mindketten a másikat hibáztatják - mondjuk a szállás minősége és a kaja színvonala miatt. 

Túl sok jóval nem kecsegtet, ha a szópárbajok során is egyre feltűnőbb a vagdalkozás, a másikra mutogatás. 

A megismerkedés sztorija sokat elárul

Biztos magadon is tapasztaltad már, hogy a nagy lángolás idején imádod elmesélni, hogyan, mikor, hol ismerted meg a szeretett férfit. A sztorit néha talán színesíted is mert annyira értékes a számodra. 

Az összejövés történetéhez, a szenvedélyes kezdetekhez akkor is vissza lehet gondolatban menekülni, mikor épp nincs nagy egyetértés. Ám ha a megismerkedés felelevenítésében egyre több a negatív vagy közömbös elem, akkor nagy gond van.

Ha a társak már csak ködösen emlékeznek a kezdetekere vagy nem is tartják érdekesnek azt az emlékekből előhozni, akkor sajnos kihűlt a kapcsolat.

Eltorzult szép emlékek

A párok, akiknek az egymás iránt érzett odaadása alacsony, a szavaikkal is hidegségről árulkodnak. A házassági problémákkal foglalkozó szakemberek szerint a kellemes emlékek is eltorzulhatnak az eltávolodott felekben. Ha a múlt nagy kihívásait elmesélve nem az összetartozásról és az együttműködésről beszélnek az egykori szerelmesek, akkor a kapcsolat sajnos nagy eséllyel zátonyra fut.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba