Az igazi oka, amiért szeretjük megfogni a partnerünk kezét

Szirák Viki
Írta: ,

Az, hogy megfogjuk a párunk kezét, amikor kilépünk a lakásból, annyira természetesen és magától értetődően történik, hogy még csak észre sem vesszük. De vajon miért? Vajon ez a szeretet megnyilvánulásának egyik módja, vagy egyszerűen csak életünk rutinjává válik, és ezért nem is észleljük, hogy mit csinálunk? Most elhoztuk a válaszokat!

Mentális és fizikai hatások

Thomas Ward/pexels.com

Belynder Walia külföldi pszichoterapeuta árulta el egy külföldi lapnak, hogy az emberek valójában már évszázadok óta szeretik megfogni egymás kezét. És bár csak apróságnak tűnhet, valójában a szakértők figyelmét rég felkeltette a jelenség, ezért számtalan kutatás is készült arra vonatkozólag, vajon miért csináljuk ezt.

Az egyik válasz az, hogy a párunk kezének fogása a fizikai és mentális egészségünkre gyakorol pozitív hatásokat, és nem csak annyiban, hogy jól esik az összetartozás érzése.

Számtalan kutatást készítettek már, ami kifejezetten az idegeket vizsgálta, és az már kiderült, hogy az érintés hatására oxitocint kezd termelni a testünk; ez az a hormon, ami a romantikus köteléket erősíti, növeli a boldogságunk szintjét, és segít a bizalom kiépítésében. Arról nem is beszélve, hogy csökkenti a fájdalomérzetet, alacsonyabbá válik tőle a vérnyomás, és a stressz is kisebbé válik a testünkben.

Szinkronban és ösztönösen

Priscilla Du Preez/unsplash.com

Sőt, az is kiderült már, hogy azok a párok, akik egymás kezét fogják, szép lassan elkezdik összeszinkronizálni a lélegzetvételeiket. Azáltal, hogy egymáshoz értek, észrevétlenül elkezditek másolni a másik mozdulatait, ezáltal még inkább egy hullámhosszra kerültök.

Szakértők ebből kifolyólag úgy vélik, maga a kézfogás a kapcsolatok elmélyítésének egyik módja, ám ez csak akkor történik meg, ha a két fél tényleg szereti és tiszteli egymást.

Ha egy vadidegen ember kezét kellene megfognod egy teszt erejéig, valószínűleg semmilyen változást nem éreznél. Szintén érdekes megfigyelni, hogy a kézfogás gyerekkorunkból származó ösztön. Amikor egy baba megszületik, rögtön megpróbálja megfogni az első emberi ujjat, amit a tenyerébe adnak, és egész gyerekkorában a szülei kezét fogja. Aztán ahogy felnövünk, életünk végéig keresünk valakit, akihez tartozhatunk, hiszen fiatalkorunkban azt tanultuk, hogy a kézfogás a szeretet és a biztonság egyik jelképe.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!