Ezekkel a praktikákkal gyerekjáték lesz leküzdeni a féltékenységet

Írta: ,

A féltékenység olyan ördögi kör, ami pont azt idézi elő, amitől a legjobban félsz, hiszen – függetlenül attól, hogy valós, vagy alaptalan – ha egyszer megjelenik egy kapcsolatban, mindent tönkretehet köztetek. Kivéve, ha megelőzöd a bajt ezekkel a féltékenység űző tippekkel!

1/7 Nem ciki, ha beszélsz róla

A féltékenységnek alapjaiban helytelen a megítélése. Nem mindenki dühöngő őrült, vagy megátalkodott szerelmes azért, mert érez némi féltékenységet.

A kérdés az, miként tudja ezt az érzést kezelni! Ahhoz, hogy te is a helyes úton maradj, mindenképpen beszélned kell erről a barátoddal, hiszen ez alapozza majd meg a kapcsolatotokat érzelmi szinten.

A bizalom létfontosságú, márpedig az, hogy képes vagy beszélni a féltékenységedről, mindenképpen pluszpont. És hogyan segíti mindez a viszonyotokat? Például azzal, hogy a barátod még véletlenül sem poénkodik olyan témával, ami téged érzékenyen érinthet, illetve megpróbálja kerülni majd azokat a helyzeteket, amik alaptalanul bár, de féltékenységre adhatnának okot.

Ezzel védi magát, téged, ami idővel talán a mély bizalmat is meghozza köztetek.

Úgysem tudod, mi vár

2/7 Úgysem tudod, mi vár

Fontos végiggondolod: a múlton képtelenség változtatni, azt pedig nem tudhatod, mit tartogat a jövő.

Ezzel el is érkeztünk két fontos alapelvhez, ami nem csak a párkapcsolatokban, hanem úgy általában az életben is lényeges.

Bánkódhatsz akár éveket a múltbéli eseményeken, történéseken, azokon semmiképpen sem tudsz változtatni, teljesen mindegy, mit teszel. Általánosíthatsz korábbi rossz tapasztalatok miatt, de csak magadnak ártasz vele!

Emellett aggódhatsz azért is, hogy„mi lesz, ha”, de lehet, hogy ez a „ha” sosem következik be, így ez a felfogás is ugyanolyan értelmetlen.

Csak egyvalami számít: a jelen!

 

3/7 A féltékenység ördögi köre

Ahogy azt a bevezetőben is írtuk, a féltékenység tulajdonképpen egy ördögi körre épül. Általában alaptalanul indul, és saját önbizalomhiányból fakad, de pont azt viszi be az életetekbe, amit mindenáron elkerülnél.

Az igazság az, hogy ha állandóan vádolod a barátodat, attól tartva, hogy másokkal flörtöl majd, megcsal, vagy elhagy, akkor ezek valóban bekövetkezhetnek.

Nem éppen megnyugtató, de lehet, hogy úgyis, úgyis sor kerül majd rájuk, ám ahogy azt már átbeszéltük, a jövő miatt felesleges aggódni. Azonban, ha állandóan féltékenykedsz, akkor ő azt fogja érezni, hogy megfojtod, birtokolni akarod, és ebből megpróbál majd kitörni.

Akár azzal, hogy igazat ad neked, és valóban félrelép, akár azzal, hogy megelégel mindent és szakít veled.

Szóval a féltékenység könnyen tönkreteheti a kapcsolatotokat, akár véglegesen.

Értékeld magadat Kép forrása: tumblr, jaimejustelaphoto

4/7 Értékeld magadat

Bár sokaknak nehéz elfogadni, tény, hogy a féltékenység a legtöbb esetben önbizalomhiányból fakad.

Általában akkor lehetsz féltékeny a barátodra, ha azt érzed, hogy nem vagy elég jó neki, ő nem mondana le érted, a te szerelmedért a világ összes nőjéről.

Ha rendben van az önbecsülésed, az önértékelésed, pontosan tudod, hogy veled megfogta az isten lábát, akkor jó eséllyel egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán leszel féltékeny.

Ezzel szemben, ha sem a bensőddel, sem a külsőddel nem vagy elégedett, hiányosságaidat automatikusan kivetíted a kapcsolatotokra.

Ennek az eredménye a féltékenység, amivel – pláne, ha idővel lesz alapja –, még be is bizonyítod magadnak, hogy igazad volt, és még tovább süllyedsz az önsajnálatba és önostorozásba.

A fantáziád rosszabb, mint a valóság Kép forrása: living.mydress.com

5/7 A fantáziád rosszabb, mint a valóság

Jellemzőnek mondható, hogy a féltékeny szerelmes sokkal jobban kiszínezi a történeteket és a körülményeket, mint ahogy azokra a valóságban sor került.

Ennek az eredménye az, hogy majd felrobbansz, ha megtudod, hogy megivott valakivel egy kávét, vagy túlórázott egy kolléganőjével, esetleg kapott egy üzenetet a volt osztálytársától.

Ha túlzásba viszed a féltékenykedést, a teljesen ártalmatlan dolgok mögé is olyasmit fogsz látni, ami valótlan – és még jól ki is színezed magadnak.

Ebből adódóan vagy mindet rázúdítasz majd a barátodra, vagy magadban őrlődsz, ami azonban szintén hatással lesz a viszonyotokra, természetesen egyáltalán nem pozitív formában.

Szóval nagy általánosságban elmondhatjuk, a féltékenység már akkor is árt, amikor még csak a fejedben ölt formát és egyáltalán nem fajul vitává.

Ugye tudod, hogy szeret? Kép forrása: tumblr, schoenemaedchen

6/7 Ugye tudod, hogy szeret?

A féltékenység nem csak akkor jelentkezhet, ha nem bízol magadban, hanem akkor is, ha nem vagy teljesen biztos abban, hogy a pasid fülig szerelmes beléd.

Meg kell találnod az okot, amiért így vélekedsz.

Talán úgy érzed, nem fejlődik eléggé a kapcsolatotok? Vagy még mindig múltbéli eseményeken rágódsz? Esetleg túl rövid ideje vagytok együtt?

Bármi is legyen a válasz, sokat veszíthetsz, ha nem vagy tisztában a másik érzéseivel. Ha tudod, hogy szeret – mindegy, hogyan fejezi ezt ki – akkor nem vagy féltékeny.

Egyszerűen azért, mert tisztában vagy vele, hogy a másik még véletlenül se bántana meg. Tisztel és imád, márpedig ez a két érzelem már alapjaiban akadályozza meg azt, hogy bármi okod is legyen a féltékenységre.

Szóval ideje beszélgetni az érzelmeitekről, és ezzel túllendülni a felesleges aggodalmakon!

Foglald el magadat

7/7 Foglald el magadat

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban itt van még egy praktika, ami a hasznodra lehet a féltékenység elleni küzdelemben.

Minél többet vagy egyedül, minél több időd van rágódni, agyalni és aggodalmaskodni, annál többet is szánsz majd ezekre a felesleges és negatív érzelmekre.

Ezzel szemben, ha te is elfoglalod magadat, mégpedig élvezetes tevékenységekkel, akkor sokkal pozitívabban tudsz állni az élet minden kihívása elé.

Ezekkel a programokkal egyúttal növeled az önbizalmadat, és rájössz, hogy nem csak és kizárólag a kapcsolat az, ami boldoggá tehet!

Mit szólnál mondjuk egy szuper DIY projekthez, amivel elterelheted a figyelmedet, és egyúttal valami pozitívba fordíthatod át a félelmeidet?