5 biztos jel, hogy sajnos elnyomó párkapcsolatban élsz

Zabolai Margit
Írta: , Frissítve:
5 biztos jel, hogy sajnos elnyomó párkapcsolatban élsz

Kép forrása: wattpad.com

A legtöbbünk számára érthetetlen, hogyan képes valaki egy erőszakos, agresszív ember párjaként élni, és miért nem lép ki egy ilyen kapcsolatból. A valóság persze ennél sokkal összetettebb, és noha soha nem késő, tény, hogy minél tovább vársz, annál nehezebb megszabadulni a megalázó kapcsolatból.

Ez azért is különösen veszélyes, mert az erőszak első lépcsője többnyire nem egy elcsattanó pofon, de a baljós előjeleket sokan nem veszik elég komolyan, noha már ezek is bőven indokot szolgáltatnak arra, hogy csomagolni kezdj. Nézzük most, mik azok a jelek, amelyek egyértelműen erőszakos partnerre utalnak, sokan mégsem kezelik helyén őket.

Viselkedés kontroll Kép forrása: phototakes.net

A viselkedés kontroll, vagyis az, amikor a másik megpróbálja megmondani, mit tehetsz, mit csinálhatsz, szintén gyakori eszköze az agresszoroknak.

Ide tartozik az is, amikor az önbizalmad letörésével – „Még ennyit sem lehet rád bízni?” „Te tényleg semmit nem tudsz jól csinálni?”

„És szerinted ez a pohár tiszta?” – megpróbálja elhitetni veled, hogy azért van szükséged a másik irányítására, mert egyedül semmit nem tudnál megfelelően elvégezni.

Természetes, hogy akik kapcsolatban élnek, azok egészen intim dolgokat is tudnak egymásról, egy agresszor kezében pedig mindez fegyverténnyé válhat. Nem csak az tartozik a nyilvános megalázás körébe, ha mások előtt kifecsegi a titkaidat, hanem ha például a terveidet, elképzeléseidet kritizálja.

„Minden este vacsorát főz, de inkább ne tenné, mert alig bírom lenyelni azt a moslékot…”

„Képzeld, vezető akar lenni a munkahelyén, hát el tudod ezt képzelni?” „Szeretne már gyerekeket, de téved, ha azt hiszi, hogy engem igába hajthat!” – ezek a mondatok mind arra szolgálnak, hogy kellemetlen helyzetbe hozzanak mások előtt.

Általában az agresszoroknak kevés az önbizalma, és ezért a te megalázásoddal próbálják igazolni saját magukat. Ne hagyd nekik!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!