Mikortól „egészségtelen” a kapcsolatfüggőséged? 4 jel, ha túlzásba estél

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Mikortól „egészségtelen” a kapcsolatfüggőséged? 4 jel, ha túlzásba estél

Kép forrása: unsplash.com

Óhatatlan, hogy a kapcsolatunkban legalább részben függjünk a másik féltől. Ez teljesen normális, és nincs is vele semmi gond, hiszen így lehet felépíteni egy életet: egymásra támaszkodva, a másikra számítva. Azonban előfordulhat, hogy te sokkal inkább támaszkodsz a szerelmedre, mint az kívánatos lenne, és ezzel nagyon kiszolgáltatott helyzetbe hozod magadat, ami viszont már komolyan veszélyeztetheti – többek között – a lelki békédet. Honnan tudhatod, ha te is túlzásba estél és túlságosan függeni kezdtél a kapcsolatodtól?

Szintén a túlzásba vitt függőségre utal, ha mindent felülír az, amit a barátod szeretne. Neked eszedbe sem jut, hogy igent mondj egy csajos bulira a megkérdezése nélkül, ő viszont gond nélkül megteszi ugyanezt a barátaival. Te azt gondolod, közösen kell kiválasztanotok, mit néztek meg a moziban, ő viszont már előre lefoglalja a jegyeket, és még arról sem értesít előre, mikorra tervezte ezt a programot… Mindez azért természetes nála, mert megszokta, hogy mindenben ő dönt, és te inkább a saját életedet, programjaidat szervezed át annak érdekében, hogy ne legyen köztetek nézeteltérés.

Mindenesetre fel kell tenned magadnak a kérdést, hogy ez így mennyire helyes és mennyire tesz boldoggá téged? Vannak olyan emberek, akik kifejezetten jól érzik magukat egy ilyen függőségi viszonyt fenntartó kapcsolatban, legalábbis addig, amíg úgy nem adódik, hogy egyedül kell boldogulniuk. A többséget azonban nagyon zavarja ez az egyenlőtlen helyzet. Szerencsére bármikor dönthetsz úgy, hogy megváltoztatod a hozzáállásodat és a párkapcsolatodat egyaránt!

Legalábbis nem úgy, ahogy arra szükség lenne. Akadnak olyan élethelyzetek, amikor a páros egyik tagja előtérbe kerül pl.

a karrierjét illetően, de ez teljesen normális. Ha a szerelmed éppen most indít egy vállalkozást, akkor érthető, hogy aktuálisan az ő előrejutására több energia és pénz jut. A gond ott kezdődik, ha folyton csak az ő élete és munkája van a porondon, a te céljaid, vágyaid állandóan háttérbe szorulnak.

Ezzel egy hatalmas probléma járhat kézen fogva: ha a barátod nem veszi komolyan a te céljaidat és vágyaidat, akkor bizonyára a kapcsolatotokkal is hasonlóképpen bánik. Ha kicsit előre pörgetjük az időt, akkor minden esély megvan rá, hogy néhány éven belül egyedülálló leszel, mégpedig úgy, hogy az elmúlt időszakban egy fikarcnyit sem haladt előre érdemben az életed, vagy éppen a karriered. Ugye, ezt te sem szeretnéd?

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv