3 dolog, amivel tudat alatt szabotálod a komolynak induló kapcsolataidat is

Szabó Erzsébet
Írta: ,
3 dolog, amivel tudat alatt szabotálod a komolynak induló kapcsolataidat is

Kép forrása: peus/depositphotos.com

A párkapcsolatok sosem egyszerűek – ha azok, akkor általában nem elég szenvedélyesek, vagy felvillanyozóak. Azonban nem csak az izgalom az, amit keresünk a szerelemben: hasonlóan fontos a bizalom, a nyugalom érzése, a tervezési lehetőség.

Sajnos sokan vannak, akik tudat alatt, általában helytelen gyermekkori sémák miatt szabotálják az ígéretesnek tűnő kapcsolataikat. Te is közéjük tartozol? Ha az alábbiak jellemzőek rád, akkor ideje felülvizsgálnod a szerelmi életedet!

Megrögzött elvárásaid vannak

Természetes, hogy vannak elképzeléseid a nagy, mindent elsöprő szerelemről, de más kérdés, mennyire ragaszkodsz ezekhez. Ha görcsösen, akkor sajnos könnyen előfordulhat, hogy csodás partnereket szalasztasz el pusztán azért, mert néhány apró kritériumnak nem felelnek meg – legalábbis elsőre.

Nem mondhatnám, hogy számos alkalommal előfordult velem, de többször megesett, hogy az ígéretesnek tűnő partner csalódást okozott, és végül azzal alakult ki csodálatos kapcsolatom, akiről sosem gondoltam volna, hogy valaha komolyra fordulnak a dolgok. De ez nem történhetett volna meg, ha már az elején úgy döntök, hogy esélyt sem adok magunknak az ismerkedésre.

Természetesen nem kell mindenkivel szóba állnod. Sok nő érzi, ki az, akivel zsigerből nem illik össze, azonban azt tudni kell, hogy szinte lehetetlen olyan partnert találni, aki egyből megfelel minden kritériumnak. Ennél sokkal valószínűbb, hogy sok-sok kommunikációval és idővel majd összecsiszolódtok – persze csak akkor, ha adtok magatoknak lehetőséget!

De nem csak az okozhat problémát, ha a kevésbé ígéretes alanynak nem adsz esélyt, az is rosszul sülhet el, ha a ránézésre megfelelő partnertől többet vársz el, mint kellene.

Amikor ráakadsz valakire, aki úgy tűnik, végre megfelel, irreális elvárásokat támaszthatsz elé. Ezt ő is érzi, és akár meg akar felelni, akár nem, nem fog természetesen viselkedni. A felületesség garantált: ha komoly elvárásokkal vágsz bele egy kapcsolatba, akkor az sosem lesz rugalmas, kiegyensúlyozott és könnyed. 

Megmentésre váró partnert keresel magadnak

A legtöbbször gyermekkori sémák alapján választunk olyan partnert, akiről később gondoskodni kell. Tipikus példa erre a bántalmazó, mérgező, sokszor alkoholista szülő: azok a gyerekek, akik ilyen közegben élnek, gyakran kénytelenek idő előtt felnőni, szüleikről gondoskodni. Ugyan a többségük megfogadja, hogy felnőttként jóval tudatosabb lesz, és megeshet, hogy valóban nem alkoholista partnert választ, a gondoskodásra való hajlam elevenen él mindenkiben.

Ilyenkor tudat alatt keresünk magunknak megmentésre szoruló partnert, hiszen bármennyire is fájdalmas volt a gyermekkor, az az ismerős közeg, és ez egyfajta furcsa biztonságérzetet ad.

Ám nem csak a nehéz gyermekkor vezethet ahhoz, hogy megmentésre váró partner mellett teszed le a voksodat: ez megtörténhet akkor is, ha az életed kész káosz, és nem sikerül rendbe raknod. Ilyenkor is hamis biztonságérzetet kelt a problémás partner, hiszen így legalább nem kell a saját gondjaiddal foglalkoznod. Ugyanígy, ha a gondoskodásra való hajlamod jelentős, és más formában nem tudod kiélni ez irányú vágyaidat, megeshet, hogy nehezen kezelhető partnert választasz magadnak – ezzel pedig alapjaiban szabotálod a továbbiakat. 

Annagribtsova/depositphotos.com

„Langyos állóvízre” törekszel 

Ha sokszor csalódtál, akkor nem csoda, hogy eleged van a párkapcsolatokból úgy általában. Ilyen esetekben kézenfekvő ötletnek tűnik biztosra menni, és lecövekelni egy olyan partner mellett, akiről úgy gondolod, egész biztosan nem követi el azokat a hibákat, amiket az elődei.

Ezzel az a probléma, hogy ha így döntesz, akkor nem a szíveddel, hanem az eszeddel választasz, márpedig ez hosszútávon nehezen tudja biztosítani a boldogságot – és ez akkor is igaz, ha az élet egyéb területein egyébként kiegyensúlyozottan működtök.

Nem más ez, mint langyos állóvíz, amivel sokan leélik az életüket, de azok, akik korábbi negatívumok miatt, tudatosan választják ezt az utat, jellemző módon sokkal szenvedélyesebbek annál, hogy mindebbe beletörődjenek. Az ilyen kapcsolatok általában hamar kiüresednek, lapossá, unalmassá válnak, és arra késztetnek, hogy kalandok után nézz, vagy csak beletörődj, hogy neked nem való a boldogság.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba