Miért olyan jó csókolózni? 7 érdekes tény, amit eddig nem tudtál a csókról

Zabolai Margit
Írta: ,

Egyidős az emberiséggel, életünk végéig csináljuk, és soha nem felejtjük el az elsőt. A csókolózás a megfelelő partnerrel vitathatatlanul az egyik legkellemesebb dolog, de miért is olyan jó érzés csókot kapni és csókot adni? A kérdést már több tudós több szempontból körbejárta, ezekből a tanulmányokból szemezgetünk most.

Egy hipotézis szerint a csókolózás szokása azért alakult ki, mert az egymáshoz közel álló emberek így fejezik ki az egymás iránti bizalmukat. Amikor valakivel csókolózunk, beengedjük a személyes terünkbe, védtelenné válunk vele szemben, ugyanakkor ő is az intim szférájába fogad bennünket.

Nem nehéz belátni, hogy a csókolózás egy nem kívánatos személlyel inkább taszító tevékenység: ilyenkor az jutna eszünkbe, mennyi betegséget elkaphatunk tőle, vagy hogy milyen kellemetlen a közelsége. A csókolózás így azt üzeni a másik felé: nem félünk tőle, és jó érzéssel tölt el bennünket a fizikai kapcsolat vele.

Egy másik feltevés szerint a csókolózás nem csak az intimitás kifejezésére szolgál, hanem információ szerzésre is. Csókolózás közben a partnerek érzik egymás ízét és illatát, így hamar kiderül, hogy működik-e közöttük a kémia, vagyis szexuálisan is vonzónak találják-e egymást.

A csókolózás tehát egyfajta tapogatózás, az első lépcsőfok, ahol kiderül, hogy lehet-e a felek között hosszabb távú kapcsolat is.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!