Tudod miért csókolóznak az emberek? Az állatvilágból eredhet!

Schuster Borka
Írta: ,

Csókolózni jó dolog, de tényleg csak ennyi lenne az egész? Egyáltalán, kinek jutott ez először eszébe, és miért nem hagytuk azóta sem abba? Egy új könyv nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy lerántsa a leplet a csókolózás múltjáról és jelenéről. Vigyázat, cuppogós tartalom következik!

Az állatvilágból eredhet?

Sheril Kirshenbaum új könyvében, a The Science of Kissing: What Our Lips Are Telling Us-ban a csókolózás eredetének és okának jár utána, antropológiai, biológiai és genetikai okokat is számba véve – igen, szándékosan használtuk ezt a fordulatot.

A könyv a Rutgers University antropológusának, Helen Fishernek a munkáját is idézi, aki azt mondja: a csókolózás kielégít bizonyos alapvető vágyakat, például a romantikus kötődést, a kapcsolat megteremtését és a szexuális vágy fenntartását, így evolúciós szempontból is hasznos, hiszen segít a pároknak együtt maradni, ezzel növelve az utódok életben maradásának esélyét.

A csókolózás az emberiség kultúrájának 90%-ában elterjedt, azaz valóban népszerű jelenségről beszélhetünk, ami azt látszik igazolni, hogy a gyakorlat bevált. Hogy a csókolózás honnan ered és ki találta ki, azt nem tudjuk biztosan, de egyes feltevések szerint arra a gyakorlatra vezethető vissza, amivel az állat szülők táplálják a kicsinyeiket – eszerint az elmélet szerint a csókolózás is ilyen odaadást, gondoskodást, elkötelezettséget szimbolizálhat.

Miért csókolóznak az emberek? Az állatvilágból eredhet!

Szerelemben tart

Bár az eredete nem tiszta, az bizonyosnak látszik, hogy a csókolózás segít közel hozni és közel is tartani a párokat. A csókolózás hatására ugyanis emelkedik a dopamin, a szerotonin és az oxitocin szintje, amelyek az elköteleződésben, a boldogság érzésében és a vágy kialakulásában játszanak szerepet, azaz a csókolózás olyan érzéseket vált ki belőlünk fizikai szinten, amiket egyébként a szerelemmel azonosítunk.

Gordon Gallup, a University of Albany evolúciós pszichológusa még ennél is meglepőbb dolgot állít: szerinte a férfiak azért (is) csókolóznak, mert a nyálukban kis mennyiségű tesztoszteron található, és ez hosszú idő alatt, azaz egy hosszabb kapcsolatban, sok csókolózás után a női szervezetbe juttatva növelheti a partner libidóját is.

Szerinte ezért is van, hogy általánosságban a férfiak a nőkhöz képest jobban élvezik a nyelves csókot, hiszen ilyenkor tudnak tesztoszteront juttatni a partnerük szájába. Mindez azért elég vad elképzelésnek és a legkevésbé sem szexi dolognak hangzik, de mások szerint is fontos szerepe van a kapcsolat fenntartásban a csókolózásnak, ha nem is éppen ebből a szempontból.