Így veheted észre, ha egy barátnődet bántalmazza a párja: ezek a vészjelek

Zabolai Margit
Írta: ,

Felmérések szerint a családon belüli erőszak valamilyen formája 4-ből 1 nőt és 6-ból egy férfit érint élete során. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg most is ismersz valakit, akit bántalmaz a párja vagy más hozzátartozója. Sajnos a bántalmazottak önbizalmát, kapcsolatait a bántalmazó sokszor teljesen leépíti, ezért is fontos, hogy észrevedd, ha segítségre szorul, és biztonságos körülmények között jelezd neki, hogy számíthat rád, és együtt meg tudjátok oldani a helyzetet.

Izoláció Kép forrása: unsplash

Amikor valaki friss kapcsolatba kezd, természetes, hogy egy rövid időre szinte eltűnik a megszokott életéből, elmerül az új kapcsolatban, ám ez nem jelenti azt, hogy feladja az addigi életét vagy kapcsolatait.

Ha egy barátod egyre többször mondja le a közös programokat nyilvánvalóan hamis kifogásokkal, már nem vesz részt azokban a tevékenységekben, amelyek korábban örömet okoztak neki, esetleg sehol nem jelenik meg a párja nélkül, az ahhoz vezethet, hogy a barátai eltávolodnak tőle, esetleg megharagszanak rá, amiért már nem fektet energiát a kapcsolatuk ápolásába.

Pedig a bántalmazott elszigetelése a bántalmazó kapcsolat első lépcsőfoka, és ha éppen ez történik, akkor a barátodnak az elkövetkező időkben nagyobb szüksége lesz rád, mint korábban bármikor.

Állandó ellenőrzés Kép forrása: unsplash

Nincs azzal semmi gond, ha valaki innen-onnan becsekkol a párjával, dob neki egy üzenetet, vagy a másik megkérdezi tőle, hogy megvárja-e ébren, vagy még soká fog hazaérni.

De ha már sehová nem tudsz úgy elmenni a barátoddal, hogy közben ne érkeznének folyton üzenetek a párjától, vagy ha veletek van, akkor is folyton a partnerével telefonál, ha tele van a kávézó, ezért inkább egy másikba mentek, és ő azonnal úgy érzi, hogy erről tájékoztatnia kell a párját is, az azt jelezheti, hogy valami nagyon nincs rendben, és lehet, hogy a barátodnak olyan lépéseiről is be kell számolnia otthon, amik egyébként csakis rá tartoznának.