Anyagiak a kapcsolatban - ezeket nem árt megfontolnod

Írta: ,

Amikor komolyra fordul a kapcsolatod, előbb, vagy utóbb, de egész biztos, hogy az anyagiak is szóba kerülnek köztetek. Közös albérletnél, lakásnál, életvezetésnél ez egyszerűen elkerülhetetlen. De mi a helyzet a komolyabb anyagi összefonódásokkal?

Mennyire tartjátok el a másikat? Kép forrása: praisewedding.com

1/5 Mennyire tartjátok el a másikat?

Természetesen az a legtisztább, ha a nagy lépés megtétele során teljesen új lakásba költöztök, de a helyzet általában nem ennyire egyszerű.

Sokkal gyakoribb, hogy vagy a barátod bútorozik át hozzád, vagy éppen te költözöl be az ő lakásába.

Amíg csak havi szinten néhány ott alvós napról van szó, addig nyilván egyikőtök sem számolgatja a rezsit, de ha tényleg összeköltöztök, akkor úgy fair, hogy a költségeket is közösen vállaljátok.

Ez sajnos sok ember számára nem éppen magától értetődő, és megesik, hogy elvárják a kényelmes otthont mindennemű befektetés nélkül.

Ha te is ezt tapasztalod a párodon, akkor bizony ideje megmondanod, mi a helyzet, mert nem túl szép dolog, amikor visszaélnek a bizalmaddal és a jóhiszeműségeddel.

Néhány hét belefér, de több hónap már egyáltalán nem, valamilyen formában a barátodnak is bele kell szállnia a közös kiadásokba.

Problémás kölcsönadás Kép forrása: insitemoney.com

2/5 Problémás kölcsönadás

Egy komoly kapcsolatban bizony előfordulhat, hogy a partnered anyagilag megszorul, és segítségre van szüksége.

Ilyenkor magától értetődő, hogy hozzád fordul támogatásért, és normális esetben elvárja, hogy ha problémád adódik, te is hasonlóképpen járjál el.

De mennyire jó dolog kölcsönadni?

Valójában egyáltalán nem, és minél rövidebb a kapcsolat, annál veszélyesebb is az egész procedúra.

Semmiképpen sem tanácsoljuk, hogy nagyobb összeget mindennemű hivatalos szerződés aláírása nélkül adj kölcsön.

Persze most elképzelhetetlennek tűnik, de sajnos nemegyszer előfordult már, hogy családtagok is egymás ellen fordultak, amikor a pénz, örökség képbe került.

A szóbeli megállapodást soha, senki nem fogja igazolni neked és megeshet, hogy a kölcsönadott pénzt egyszerűen nem látod többet.

Kölcsönből építkezni Kép forrása: tumblr, modern hepburn

3/5 Kölcsönből építkezni

Ugyancsak veszélyes dolog a hitel felvétele, különösen akkor, ha nem közös célok, hanem a barátod egyéni érdekében osztoztok a törlesztésen.

Nem kevésbé problémás a kezesség vállalása, ami szintén számtalan kapcsolatot tett már tönkre és vitte csődbe azt a felet, aki a legkevésbé sem volt felelős a történésekért.

Vegyünk egy egyszerű példát! Tegyük fel, hogy nem közös lakásra veszitek fel a kölcsönt, hanem azért, hogy a barátod autót vehessen, vagy intézhesse az üzleti ügyeit a sikere érdekében (persze ebből neked is származik hasznod, de messze nem hivatalosan).

De mi történik szakítás esetén? Nos, ilyenkor megeshet, hogy az anyagiak továbbra is összekötnek benneteket – adott esetben évtizedekre –, ráadásul olyasvalamiért fizetsz, amiből semmilyen hasznod nem származik.

Ilyen rizikónak pedig egyszerűen nem szabad engedned!

 

Mi lesz a hitellel válás után?

4/5 Mi lesz a hitellel válás után?

Több lehetőség is akad a békés ügyintézésre a házasság után, feltéve, hogy mindkét fél ezt az utat választaná.

Elfogadható megoldás, ha kivásároljátok egymást, a tulajdonrészt, így egyikőtök megszabadul a hiteltől (viszont ezzel a hitel tárgyától, tehát adott esetben a közös lakástól is), míg a másik fél átvállalja a teljes törlesztést.

Ez talán a legtisztább megoldás, ám nem feltétlenül kézenfekvő és nem is mindig engedélyezi a bank, hiszen ilyenkor új hitelelbírálás következik.

Márpedig, ha egy kereset nem elegendő a törlesztéshez, akkor sajnos megeshet, hogy a válás ellenére is adóstársak maradtok.

Ez rendkívül nehéz és problémás helyzeteket teremthet, ugyanis a bankot nem fogja érdekelni, melyikőtökön hajtja be a tartozást

Akkor mit tehetsz? Kép forrása: flickr, rambhasanu

5/5 Akkor mit tehetsz?

Nincs örökérvényű tanács az anyagiakra vonatkozóan.

Akadnak olyan tisztességes férfiak, akik semmilyen körülmények között nem használnának ki, de sajnos az is lehet, hogy a végtelenül hálás tekintet mögött már rég terveket szövöget az illető.

Ez persze mindig csak idővel derül ki, ezért nem csoda, hogy valódi dilemmában vagy, amikor hasonló kérdések merülnek fel köztetek.

Mindösszesen annyit tudunk javasolni neked, hogy a jelentősebb összeg kölcsönadásának mindig maradjon nyoma, bármennyire banális, írjatok róla szerződést.

A házasság megkötésénél, vagy a közös hitel vállalásánál szintén célszerű az anyagiakra más kontextusban gondolnotok.

Ez a szerelem hevében nyilván nem túl mérvadó dolog, de ha nem lenne fontos szerepe, akkor egyetlenegy csúnyán végződő válásról sem hallhatnál…