5 ok, amiért érdemes még várnotok a házassággal

Írta: ,

Akárcsak a fiatalon kötött házasságnak, úgy a harminc felett kimondott igennek is megvan a maga előnye. Az alábbiakban sorra vesszük, miért nem kell aggódnod, ha nincs még gyűrű az ujjadon, sőt azt is eláruljuk, a statisztika szerint mikor érdemes összeházasodnotok.

Mit mutat a statisztika? Kép forrása: jamiedelaineblog.com

1/5 Mit mutat a statisztika?

A statisztika alapján sokkal nagyobb az esélye a válásnak, ha a húszas éveid elején házasodsz meg – az ilyen korán kötött házasságoknak csupán a fele szól egy életre. 

Később, egészen pontosan akkor, amikor már betöltötted a huszonötöt, rögtön jobbak lesznek az esélyeid: az arány itt már 50%-ról 61%-ra nő.

Ez egészen harmincegy éves korig van így, azonban harminckettőtől kezdve minden évben 5%-kal csökken a sírig tartó boldogság esélye.

Ez tehát azt mutatja, hogy ha túl korán – gyakorlatilag az első nagy szerelmedhez – mész férjhez, akkor igen valószínű, hogy elvált nőnek mondhatod majd magad.

Ugyanakkor az sem szerencsés, ha a végletekig vársz – az elköteleződéstől való félelem ugyancsak hasonló következménnyel járhat.

Miért veszélyes a korai házasság? Kép forrása: stylemepretty.com

2/5 Miért veszélyes a korai házasság?

Az első nagy szerelem valóban elsöprő, és sosem feledjük el igazán. Emiatt aztán nem is csoda, ha sokan érzik úgy fiatal felnőttkoruk küszöbén, hogy valóban megtalálták az igazit, akivel érdemes leélni az életet.

A korábban vázolt statisztika szerint 50%-uknak igazuk is lehet, márpedig ebből a szempontból vizsgálva a kérdést ez az arány nem is olyan rossz.

Az viszont tény, hogy csak ritkán zökkenőmentesek az ilyen kapcsolatok, hiszen abban a tíz évben – 20 és 30 éves koruk között – , amiben a többség inkább szórakozik, ismerkedik, karriert épít, vagy tanul, a fiatal házasok a közös élet építgetésével foglalkoznak.

A kérdés az, hogy ezek után is találnak-e maguknak új célokat, vagy be akarják pótolni mindazt, ami idáig kimaradt

A későn kötött házasság lehetséges buktatói Kép forrása: arielrenaephoto.com

3/5 A későn kötött házasság lehetséges buktatói

A harminckét éves kor felett kötött házasságok szintén veszélyesek, de nem annyira, mint a túl korán kimondott igen.

De mi lehet az oka annak, hogy a felnőtt fejjel, és minden bizonnyal jóval átgondoltabban felépített kapcsolatok néha mégis válással végződnek?

Ilyenkor gyakori a kapuzárási pánik, a „most vagy soha érzés”, ami először harminc felett jön el a legtöbb ember életében. Ez a rizikó mindig benne van a levegőben egy későn kötött házasság esetében, de persze nem törvényszerű, hogy rosszul sül el a dolog.

A másik veszélyes tényező az, hogy harmincon túl az emberek többsége egy kialakult, jól bevált ritmus szerint él, amibe nehéz lehet befogadni, beengedni egy új felet.

De milyen előnyökkel jár? Kép forrása: greenweddingshoes.com

4/5 De milyen előnyökkel jár?

A nehézségek mellett persze előnyökkel is jár az általános nézetek szerint „későn” megkötött házasság.

Ilyen például az, hogy pontosan tudjátok, mit vártok a másiktól és egy kapcsolattól, hiszen valószínűleg már elég tapasztalatot gyűjtöttetek ezen a téren.

Tanultatok a korábbi hibáitokból, amiket nem szeretnétek ismét elkövetni – és persze arra is figyeltek, hogy újdonsült szerelmetek ne legyen reménytelen eset (valószínűleg belőlük is jutott elég az elmúlt tíz évben).

Már nem vagytok felelőtlenek, pontosan tudjátok, hogy egy komoly kapcsolatért sokat kell dolgozni. Ez nem is esik nehezetekre, hiszen ilyenkor már nem merül fel az, hogy esetleg nem éltétek ki magatokat.

A harmonikus élet ígérete Kép forrása: bride.wannabemagazine.com

5/5 A harmonikus élet ígérete

Harminc éves korotokra már bizonyára sok kitűzött célt elértetek a munkátokban, így elérkezettnek láthatjátok az időt, hogy most már magatokra, egymásra koncentráljatok, aminek az eredménye egy valóban harmonikus családi élet lehet.

Több kutatás is rávilágított már, hogy bár biológiailag nehézségekkel szembesülhetnek azok a nők, akik későn vágnak bele a családalapításba, általában jóval türelmesebb és nyugodtabb anyukák válnak belőlük, mint fiatalabb társaikból.

Tovább erősíti ezt a tényt, hogy felnőtt fejjel átgondoltabbak, megfontoltabbak vagytok, így garantáltan meg tudtok egyezni a fontos kérdésekben.