5 egyszerű módszer, hogy gyorsan tönkretegyél egy tökéletes kapcsolatot

Írta: ,

Emlékszel még a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt? című filmre? Most némileg komolyabbra fordítjuk a szót, de a téma marad! Dr. Susan Krauss Whitbourne pszichológus szerint az alábbi öt viselkedésmód például garantáltan ahhoz vezet, hogy a legtökéletesebbnek látszó párkapcsolat is zátonyra fut.

Nyomás Kép forrása: nenetus/depositphotos.com

1/5 Nyomás

Jó esetben az ember fejlődik. Jó esetben egy kapcsolatban is mindenki fejlődik, tanul, előnyére változik, de a pszichológus szerint, ha azt várod a partneredtől, hogy a te standardodhoz, elvárásaidhoz fog felnőni ahelyett, hogy a saját magával szemben támasztott elvárásoknak igyekezne megfelelni, akkor az csak csalódottságot és keserűséget szül.

Ha az elképzeléseid arról, hogy a párodnak mit kellene tennie, vagy milyennek kellene lennie, nagyon mások, mint amiket ő vár el saját magától, akkor lehet, hogy egy ideig megpróbál majd megfelelni neked, de hosszú távon ez mindenképpen konfliktushoz fog vezetni.

Bizalmatlanság Kép forrása: nenetus/depositphotos.com

2/5 Bizalmatlanság

Az ember társas lény, akinek szüksége van arra, hogy a partnerében megbízhasson, támaszkodhasson rá, és tudja, hogy ha szüksége van rá, akkor mellette lesz.

Egy hosszú távú kapcsolatban muszáj kiépíteni ezt a belső, érzelmi szintű kötődést is, ami garantálja, hogy mindkét fél tudja, hogy megmutathatja a betegségeit a másiknak, egy hiba, egy bukás vagy egy betegség esetén sem múlik el a varázs.

Ha valaki falakat emel maga köré, és nem adja meg ezt az érzelmi stabilitást, nem engedi, hogy ő, vagy a párja sebezhetőnek látszódjon, akkor kicsi az esély arra, hogy hosszú távon is boldogok tudnak lenni egymás mellett.

Külsőségek Kép forrása: nenetus/depositphotos.com

3/5 Külsőségek

Aki boldog, az szereti megmutatni a boldogságát a világnak, ez így természetes.

Azonban, ha a hangsúlyt inkább a külsőségekre, és kevésbé a belső értékekre helyezitek, akkor nehéz lesz kialakítani azt a kettőtökre jellemző, belső köteléket, ami a kapcsolatotokat megerősíti.

Ha valaki mindig csak arra törekszik, hogy a külvilág felé egy boldog, filmszerű kapcsolat képét mutassa, de közben elfelejti a belső kötelékek megerősítését, akkor annak idővel a partnere is kevésbé érdekeltté válik a témában, és a kapcsolat gyorsan üres kéreggé válik, ami viszont össze fog roppanni a mindennapok nyomása alatt.

A bizalom megsértése Kép forrása: nenetus/depositphotos.com

4/5 A bizalom megsértése

Lehet, hogy közhely, de annál nagyobb igazság, hogy egy kapcsolat a kölcsönös bizalomra épül.

Ha ezt valaki megsérti, akkor nagyon kicsi az esélye annak, hogy hosszabb távon is működni fog a párkapcsolat.

A pszichológus szerint ehhez nincs is feltétlenül szükség egy olyan szélsőséges ballépésre, mint például a megcsalás, elég, ha az egyik fél azt érzi, hogy a partnere a saját sikereit és pillanatnyi vágyait fontosabbnak tartja, mint mondjuk a kapcsolatuk védelmét.

Ha azt érezzük, hogy valaki bármikor a busz alá lökne minket, csak hogy ő felszállhasson, akkor nem valószínű, hogy tündérmeseként ér révbe az a kapcsolat.

Önteltség Kép forrása: nenetus/depositphotos.com

5/5 Önteltség

Amikor valaki a kapcsolatát, illetve a partnere viselkedését vizsgálgatja, hajlamos lehet figyelmen kívül hagyni azokat a hibákat vagy gyengeségeket, amelyeket ő maga követ el.

A pszichológus szerint pedig nagyon fontos, hogy észrevegyük önnön hibáinkat is, mert ha valaki mindig csak azt várja, hogy a párja dolgozzon a változáson, miközben nem látja be, hogy mennyi minden van, amit éppen a másik tolerál, vagy amin még önmagának is dolgoznia kellene, akkor az rövid úton keserűséghez, elfojtott, majd felszínre törő indulatokhoz, és így végül a kapcsolat megromlásához is vezet.