9 rossz kutyaszokás és pár tipp, hogy hogyan szoktasd le róla

Kovács Andrea
Írta: ,
9 rossz kutyaszokás és pár tipp, hogy hogyan szoktasd le róla

A kutya idomítása nem egyszerű feladat, egy törődő gazdi azonban mindent megtesz, hogy kutyája el tudja hagyni rossz szokásait. Ismerd meg a legbosszantóbb kutyaszokásokat és hogy mit tehetsz ellenük.

Nem hozza vissza a frizbit

Néhány kutya azonnal visszahozza a frizbit vagy az eldobott ágat, mások utána futnak, de eszük ágában nincs kiadni a "játékot" a szájukból.

Megoldás: Ülj le a kutya mellé és mutasd meg a frizbit. Érd el, hogy érdekelje a játék, csinálj úgy, mintha te is játszanál vele, hogy játékos hangulatba kerüljön. Ha már érdeklődik a frizbi után, dobd el kisebb távolságra, de ne a kutya irányába. Ha utána megy, dicsérd meg. Ha vissza is hozza, jutalmazd étellel.

Légy türelmes. Ha nem hozza vissza, menj oda és mondd, "Engedd el", cserébe adj jutalomfalatokat. Ha megérti, hogy az elengedésért jutalomfalat jár, elkezdi visszaadni neked. Lassan növeld a távot és hívd magadhoz, majd kérd, hogy engedje el.

Ha ügyesek vagytok, lassan a frizbizés mindkettőtök számára jó szórakozás lesz. Növeld a frizbi magasságát, így a kutyád utána tud ugrani. A frizbit csak játékra vedd elő, hogy ne tudja megunni.

Túl sok pacsi

Egyes kutyák nagyon könnyen megtanulják a pacsi adást, ezzel üdvözlik a gazdit és kedveskednek. Ha nem csak egyik mancsával kérjük a pacsit és megtanítottuk a "Másik" manccsal történő pacsira is, akkor gyakran előfordul a gyors pacsiváltogató effektus.

A kutya izgatottságában annyira tetszeni akar, hogy meg se várja a gazdi utasításait, és máris elkezdi váltogatni mancsait.

Megoldás: Kérjük a kutyát üljön le, majd kérjünk pacsit tőle, de csak egyetlen lábára. Dicsérjük meg, majd hagyjuk ott. Szoktassuk meg, hogy csak akkor adja a pacsit, ha utasítottuk. Kérhetjük, hogy másik lábával is adjon, de akkor csak egyetlen jobb-bal pacsit kérjünk, majd fejezzük be a játékot.

Ismételjük egy nap többször, heteken keresztül. Így a kutyus megszokja, hogy értelmetlen akkor is pacsiznia, ha nem kérik rá, mert úgyse vesszük őt figyelembe.

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv