Rossz időben is tartalmasan: kutyás programok őszre

Írta: ,

Míg a meleg hónapokban kifejezetten motiválóak és élvezetesek a kutyás programok, addig ez sajnos nem mondható el a hideg őszi és téli napokról. Ilyenkor a legtöbb kutyának sincs kedve elhagyni a meleg otthon, nemhogy a gazdiknak: de mozogni, játszani kell! Lássuk, mit csinálhattok rossz időben!

Tanulni sosem késő

1/5 Tanulni sosem késő

Sokan a kölyökkutyákat azért nem tanítják, mert „még kicsik”, az idősebbeket pedig azért, mert „már nagyok”.

Ennek az eredménye a neveletlen és szófogadatlan eb, pedig tanulni nem lehet elég korán, de túl későn sem.

A borongós, esős napok kiválóak arra, hogy megtanuljátok az alapokat, vagy ha azok már mennek, akkor továbbfejlesszétek a család kedvencének a tudását.

Kifejezetten előnyös ilyenkor a szoba melege, ott ugyanis csönd van, és semmi sem tereli el a kutya figyelmét a parancsszavakról, tehát sokkal könnyebb lesz egyértelművé tenned számára, mit szeretnél.

Ha tanácstalan vagy a képzést illetően, ideje minél előbb vásárolnod néhány szakkönyvet, de Youtube-on is találsz videókat, amik pontosan megmutatják a tanítás és a jutalmazás lépéseit.

Taníts neki szavakat

2/5 Taníts neki szavakat

Ha a legfontosabb feladatokat már betéve tudja, itt az ideje, hogy szavakat is megtaníts neki.

Az ebeket sajnos gyakran lebecsülik, pedig fajtától függően rengeteg szót képesek megjegyezni.

Ha nem így lenne, a többi vezényszót sem értenék.

A legegyszerűbb példa a szótanulós feladatra, ha előveszed a játékait, és mindegyiket elnevezed.

Jó, ha először a kedvencével kezded, hiszen nyilván azt fogja odavinni – már mehet is a dicséret.

Ezután szép lassan vond be a többi játékot is, mindegyiknek adj külön nevet, és ismételgesd, amikor a kutyus megfogja őket.

Minél többször gyakoroltok, annál jobban fog menni: akár a papucsodat és a kulcsodat is segíthet megkeresni.

Keresd!

3/5 Keresd!

Apropó, ha már a keresésnél tartottunk, ez a vezényszó tökéletes alapot képezhet a benti játékokhoz.

Fordíts fejjel lefelé két színes poharat, az egyik alá rejts jutalomfalatot a kutya szeme láttára. Mondd neki, hogy „keresd”, és ha ő a megfelelő pohárra bök az orrával, vagy valamilyen módon jelez, akkor odaadhatod neki a falatot.

Ha rádöbben a játék lényegére, jöhet a csavar: használhatsz több poharat, a falatot pedig elrejtheted úgy, hogy ő nem figyelheti, melyik alá került a finomság.

A keresést persze nem csak jutalomfalattal játszhatjátok, eldughatod a kedvenc játékát is a szobában, főleg, ha már névről is azonosítani tudja.

Először ne bonyolítsd túl a dolgokat, tedd a játékot a fotel mellé vagy az asztal mögé, és ha megtalálta, jöhet a jutalom. Aztán egyre eldugottabb helyekre rejtheted a játékot, izgalmassá téve a vadászatot.

Gondolkozós játékok

4/5 Gondolkozós játékok

A korábban említett játékokban az a nagyszerű, hogy szellemileg fárasztják a kutyát, fejlesztik a kognitív készségeket, és szerencsére minden háztartásban megtalálható eszközökkel űzhetőek.

Azonban a szaküzletekben vásárolhatsz speciális játékokat a kutyusoknak, és ezek túlmutatnak a sípolós műanyagokon, illetve a labdákon.

A poharas játékhoz hasonlóan vehetsz különböző táblákat, amiknek a réseibe jutalomfalatot kell tenned, a kutyának pedig ki kell találnia, hogyan juthat hozzá a finomságokhoz.

Ezeken a táblákon nehézségi szinteket is állíthatsz, úgyhogy nem fog az eb egykönnyen ráunni a mókára.

Üreges belsejű gumihengert is vehetsz: ebbe bele kell töltened a jutalomfalatokat, a kutyusnak pedig ki kell belőle szednie – ez akkor is leköti, ha éppen nem tudsz vele foglalkozni. 

Futópad: nem csak neked Kép forrása: iheartdogs.com

5/5 Futópad: nem csak neked

A séta a rossz időben sem maradhat el, ezt minden kutyásnak el kell fogadnia.

De néha tényleg annyira borzasztó az időjárás, hogy senki sem merészkedik az utcákra: ilyenkor lehet ötletes és hasznos a futópad.

Tőlünk nyugatra már bevett szokás, hogy a kutyák és a cicák a futópadon vezetik le a felesleges energiáikat, ami a hideg hónapokban kifejezetten előnyös tud lenni.

Persze nem szabad soha őrizetlenül hagynod a kedvencedet, és az is időbe fog kerülni, hogy megszokja a számára rendkívül furcsa eszközt.

De ha sok-sok jutalomfalattal, dicsérettel támogatod a próbálkozásait, akkor idővel magától is rá fog jönni, milyen klassz dolog odabenn futni és így elkerülni a mínuszokat. Szóval futópadra fel!