Ez a kutyafajta illik a legjobban a személyiségedhez

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Ez a kutyafajta illik a legjobban a személyiségedhez

Rengeteg szempontot kell mérlegelned, ha kutyát szeretnél. Az idődtől kezdve, a pénztárcádon át egészen az életviteledig, családalapítási szándékodig mindent át kell rágnod. Az biztos, hogy még manapság is rengetegen elkövetik azt a hibát, hogy pusztán fajta-szimpátia alapján döntenek, nem nézik az állat szükségleteit, vagy éppen a kutya energiaszintjét.

Le kell rombolnunk a tévhiteket, mely szerint a juhászkutyák és a golden, labrador retriverek kifejezetten nyugodt, családi kutyák lennének.

Valóban azzá válhatnak, ám ehhez megfelelő körülményeket kell számukra biztosítani, különben energiájukat ásásba, szökésbe, rosszalkodásba fektetik.

Az összes juhászkutya terelő fajta, tehát nekik értelemszerűen rengeteg szabadtéri futtatás kell. Ugyanez igaz a vizslákra, kopókra, illetve a legtöbb terrierre.

Utóbbiak kisebb termetűek is lehetnek, de ez ne tévesszen meg, hiszen ők is vadászkutyák, így imádják az erdőt, a futást, és sokszor az ásást, kergetést.

A dogok és a huskyk is fáradhatatlanok, de mint cikkünk elején írtuk, egy magas energiaszintű kutya – fajtától függetlenül – hozhatja ugyanazt a pörgős életformát, amit csak egy valóban mozgékony, aktív ebtől várnál.

Mindenképpen nézd meg az aktivitását Kép forrása: abduzeedo.com

Mielőtt rátérnénk a kutyafajtákra, fontos megjegyezni, hogy minden kutyának egyéni energiaszintje van, pontosan úgy, mint az embereknek. Vannak, akik nyugodtak, sokat lustálkodnak, szívesen vannak otthon.

Mások időnként szeretnek kimozdulni, örülnek, ha társaságba mehetnek, de akkor sem szomorkodnak, ha a négy fal között kell tölteniük az időt.

Megint mások állandóan jönnek-mennek, pörgős életmódot élnek, nehezen tűrik, ha le kell ülniük.

Nagyjából ez a három szint különíthető el a kutyáknál is, és a lehető legfontosabb a döntés során, hogy magaddal egy energiaszinten levő, vagy ami még jobb, egy fokkal alacsonyabb energiaszintű kutyát válassz.

Így sokkal könnyebb dolgod lesz az idomítás, nevelés során, és az életmódotok összeegyeztetéséhez sem kell túl sok lemondással számolnod.