Mit érez a kutyád? 6 testbeszéd típus és jelentése

Szirák Viki
Írta: ,

Az emberek testbeszédéből rengeteg olyan részletet is kiolvashatsz, amit a szavaikból talán nem. Azonban érdemes tudni, hogy ugyanezzel a módszerrel az állatok érzéseire is következtethetsz. Például abból, ahogy a kutyád fekszik, ül vagy eszik, megállapíthatod, épp mi jár a fejében, mi pedig segítünk dekódolni a mozdulatokat!

Nyugalmi állapot

Könnyű felismerni, mikor érzi magát nyugodtan a kutyád. Ilyenkor egy kicsit lazább testtartást vesz fel: a farka lefelé áll, a fülei felfelé vagy lefelé konyulnak (a lényeg, hogy nem előre), a szája pedig nyitva van, megmutatva ezáltal a nyelvét.

A felfelé tartott fej arra utal, hogy biztonságban érzi magát, és a környezetében most épp semmi sem keltette fel a figyelmét vagy aggodalmát. Ha egy kutya így áll, akkor minden a legnagyobb rendben.

art2435/depositphotos.com

Óvatos felállás

Az előző testtartást váltja fel az éberséget jelző mozdulatsor. Ilyenkor a kutya szemei kitágulnak, és látszik, hogy nagyon keres valamit a tekintetével. A fülei egyenes irányba kezdenek hajlani, előre mutatva, a farka pedig vízszintes magasságba emelkedik, lassan mozgatva jobbról balra.

A lábaival ilyenkor egy kicsit előredől, a száját pedig csak minimálisan nyitja ki, vagy teljesen becsukja. Ebben az esetben valamit meghallott vagy meglátott, és most érdeklődve, de ugyanakkor óvatosan próbálja kideríteni, mi lehet az, és vajon veszély fenyegeti-e őt. 

805promo/depositphotos.com

3. Stresszes érzelmek

A kutyák is gyakran válnak stresszessé, szorongóvá, ezt pedig rengeteg dolog ki tudja váltani. Leginkább korábbi trauma áll a háttérben (örökbefogadott ebeknél ez rendkívül gyakori), de sokszor a benne kialakult félelmek is okozhatják: ilyen például az, ha ijedtebb természetű kutyáról van szó, aki megrémül az idegenektől, hangos járművektől, mennydörgéstől.

A kutyád stresszes állapotára utal az, hogy a testét össze–, míg a fülét hátrahúzza, a pupillái pedig kitágulnak. A farka szintén sokat elárul az érzelmi helyzetéről, hiszen többnyire azonnal maguk alá húzzák, a talpain keresztül pedig izzadni kezdenek. Egy ilyen esetben a kutya egyáltalán nem akar támadni, inkább kiszolgáltatottnak érzi magát, és mihamarabb a megnyugtatására kell törekedni.

achcouch/depositphotos.com

4. Hanyatt fekvés

A te kutyád is gyakran elfekszik a hátára, lábait az égnek meresztve? Ez a pozíció kétféle érzelmet takarhat: az egyik a totális bizalom, a másik pedig az extrém félelem. Utóbbinál a kutya stresszes helyzetbe kerül, agressziónak viszont nyoma sincs benne, így a félelem miatt inkább megadja magát. Ebben az esetben a füleit laposan hátra–, szemeit pedig összehúzza, míg farkát a hasánál tartja, ezzel védve magát.

A nyugalmi, játékos állapotról az árulkodik, hogy a kutya szemei nyíltak, a farkával pedig nem próbálja megóvni magát, mert tudja, hogy biztonságban van. Ebben az esetben a fülei hegyesek, és a száját is nyitva tartja.

jonnysek/depositphotos.com

5. Mély letargia

Nem csak az emberek eshetnek mély depresszióba, hanem a kutyák is. A tekintetük nagyon sokat elárul arról, hogy valóban ez az állapot áll-e fent náluk: többnyire összehúzzák szemeiket, és nem hajlandók szemkontaktust felvenni senkivel – még veled sem, csak nagyon ritkán. A letargiában szenvedő kutyáknál az is jellemző, hogy a zajokra sem figyelnek fel.

Egy ideális esetben ezekre úgy reagálnak, hogy felhúzzák egy kicsit a fülüket, de ha a kutyád depressziós, akkor egyáltalán nem reagál a neszekre, a nevére vagy akár a póráz csörgésére. Szintén érdemes odafigyelni a kis kedvenced szőrének hullására is. Egy nagyon szomorú kutya esetében ugyanis ez még jobban felerősödik, évszaktól és szezontól függetlenül.

chalabala/depositphotos.com

6. Unalom jelei

Ahogy te, úgy a kutyád is szokott unatkozni, és ennek jeleire érdemes felfigyelni, hiszen lehet, hogy neked fel sem tűnik, ez milyen gyakorisággal jelentkezik nála! Ez unatkozó kutya hajlamos a rosszalkodásra, a bútorok megrágására, ruhaanyagok széttépésére, de szakértők szerint a saját farkának kergetése is arra utal, hogy túl sok energia van benne, ami nincs megfelelően levezetve.

Sőt, arra is érdemes figyelned, hogy mennyire gyakran nyalogatja magát. Egyes kutyák ugyanis – amikor nagyon unatkoznak – úgy próbálják lekötni a figyelmüket, hogy elkezdik nyalogatni a mancsukat.

londondeposit/depositphotos.com

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!