Egészségtelen a kutyával aludni? Az igazság erről a megosztó kérdésről

Zabolai Margit
Írta: ,
Egészségtelen a kutyával aludni? Az igazság erről a megosztó kérdésről

Nekem persze könnyű dolgom van, mert macskám van, az meg nem kérdezi a véleményemet arról, hogy szerintem rendben van-e, ha befekszik az ágyba, csak befekszik. De kutyás ismerőseimtől tudom, hogy legjobb barátjuk hálóhelye sokszor még őket is megosztja, úgyhogy utánajártam, mit is mondanak a kérdésről maguk a szakértők. Íme az eredmény!

A szakértő véleménye

Dr. Jack Gilbert, a  Chicago-i Egyetem Microbiome Centerének igazgatója szerint beengedni a kutyádat az ágyba valóban egészségtelen – de csak bizonyos esetekben.

Azok például, akik egy kicsit is allergiások, jobb, ha az éjszakát nem a kutyájukhoz bújva töltik, hiszen ilyenkor úgy 8 órán keresztül, folyamatosan lélegzik be az allergéneket, amelyek komolyabb károsodást okozhatnak a szervezetnek, mint ahogyan azt az ember gondolná. Egy vizsgálat során például megfigyelték, hogy azok az egerek, melyeket tartósan allergének hatásának tettek ki, magas szintű és komolyabb károkat okozó gyulladásoktól szenvedtek.

Ha allergiás vagy, akkor tehát nem túl jó ötlet csak úgy beengedni Fifikét az ágyba, mielőtt konzultálnál az orvosoddal. Ha a kutyád valóban igényli, és te is szereted, hogy melletted van, akkor találhattok megoldást, de addig is ne intézd el egy legyintéssel az orrfolyást és a tüsszögést!

Nyugtalan éjszakák

Vannak, akik el sem tudják képzelni, hogy ne a kutyájukhoz simulva aludjanak el, és ezt egyébként meg is tudom érteni – én is olyankor alszom a legjobban, amikor a macskám a térdhajlatomba fészkeli magát. Ennek oka, hogy az állatok közelsége jótékony hatással van az ember pszichéjére, megnyugtat, csökkenti a vérnyomást, kiegyensúlyozottabbá teszi a légzést.

Egy nyugtalan, izgő-mozgó, vagy az egész ágyat elfoglaló blöki azonban tönkreteheti az ember éjszakáját: ha éjjel többször felébredsz, vagy akár csak megébredsz, az kettétöri az éjszakádat, a hosszú távú kialvatlanság és fáradtság pedig az egészségedre is rossz hatással van, többek között gondokat okozhat a stressz-tűréseddel, a keringéseddel, a szíveddel is. Ha a kutyád nem hagy aludni, azzal mindenképpen kezdeni kell valamit.

Egészségtelen a kutyáddal aludni? Az igazság erről a megosztó kérdésről

Lehet, hogy ezentúl egy másik szobában jelölöd ki a fekhelyét, de elmehettek együtt egy kutyaiskolába is, ahol megtanítják neked, milyen játékos feladatokkal tudod lefárasztani örökmozgó kis barátodat, hogy estére ő is pihenni vágyjon.

De mi a helyzet a baktériumokkal?

A háziállatok jelenléte valóban növeli a lakásban található baktériumok számát, de ez önmagában még nem feltétlenül rossz dolog. Ahogyan arra dr. Gilbert rávilágít, számos tanulmány igazolta már, hogy például azok a gyerekek, akik egy farmon nőnek fel, így több állattal és több baktériummal is találkoznak, erősebb immunrendszerrel bírnak. Bizonyos baktériumok jelenléte ugyanis edzésben tartja a szervezet védekezőrendszerét, míg a teljesen steril körülmények éppen, hogy az ellenkező hatást váltják ki: hagyják, hogy az immunrendszer „figyelme” lankadjon, így az nem lesz majd képes ellenállni a baktériumoknak, amikor váratlanul találkozik velük.

Természetesen más a helyzet, ha valaki olyan is van a házban, akinek például egy betegség miatt drámaian legyengült az immunrendszere, vagy ha a kutyádnak van valamilyen fertőző betegsége. Ezekben a speciális esetekben mindig konzultálnod kell egy orvossal, de egyébként, ha mindenki egészséges, akkor a kutyád által a lakásba – és akár az ágyadba – hozott baktériumok a rendszeres takarítás és az alapvető higiéniai normák betartása mellett elvileg nem okozhat számodra semmiféle gondot.

Vagyaim.hu Black Friday

Fókuszban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton

Csak olyat ajándékozz, amit magadra is kennél! 7 fantasztikus növényi alapú kozmetikum karácsonyra