Ünnepi ételek, amik megmérgezik a háziállatodat: véletlenül se adj nekik belőle!

Zabolai Margit
Írta: ,

Terített asztal, meghitt családi pillanatok és egy könyörgő szempár. Az ünnepekkor még nehezebb megállni, hogy ne adj egy-két falatot a kutyádnak vagy a macskádnak is a karácsonyi fogásokból, de hiába cselekszel szeretettel, ami neked mennyei finomság, az kis kedvencedet akár komolyan meg is betegítheti.

A sült hús illata csábítóan hathat a kis kedvencekre, és azt gondolhatod, néhány falatból biztosan nem lesz baj, hiszen ezek az állatok eleve húsevőek.

Ez igaz is, és tény, hogy a jól átsütött – és mindenképpen csont nélküli! – hús elvileg nem is okozhat nekik bajt, de mi, emberek nem éppen úgy táplálkozunk, ahogyan a természetben, vadon élő állatok.

A húsok ízesítéséhez használt olajok, fűszerek és pácok emésztésére nincs felkészülve az állatok gyomra, ezért a sült hús könnyen ételmérgezést okozhat kedvencednél.

Mindegy, hogy szárított, pirított vagy főtt, ha van hagyma az ételben, semmi esetre se adj belőle a kutyádnak és a cicádnak sem, mert ez számukra mérgező! A bajt a hagyma egyik vegyülete, az úgynevezett N-propil-diszulfid okozza.

Ez a toxin oxidatív károsodást okozhat a kutyák vörös vérsejtjeiben azzal, hogy meggátolja az oxigénmolekulákkal való kötődésüket.

Ez egyrészt nagyon megnehezíti az állat testének oxigénellátását, másrészt a szervezet úgy gondolhatja, hogy a vörös vérsejtek idegen anyagok, és elkezdheti megtámadni őket.

A következmények akár végzetesek is lehetnek – és ugyanez igaz a cicádra is.