Több gyerek születik, ha fizetnek érte?

Zabolai Margit
Írta: ,

Miközben a világ népessége növekszik, Európa számos országában a népesség csökken, és sok helyen ezt pénzbeli támogatással igyekeznek orvosolni. A BBC cikke annak járt utána, hogy vajon működik-e ez a szemlélet.

2013 óta minden újszülött baba Lestijärvi-ben, Finnország egyik legkisebb településén 10 000 eurót „ér”.

Ekkor döntöttek úgy a helyi tisztviselők, hogy a faluban tapasztalható csökkenő születési arány és a csökkenő népesség ellen harcba szállnak. A kis településen az előző évben mindössze egyetlen gyerek született. Az önkormányzat ezért bevezette a csecsemőbónusz elnevezésű ösztönzőt: minden újszülött lakos 10 000 euróra jogosult, amelyet tíz év alatt fizetnek ki.

A dolog működött: azóta közel 60 gyermek született az önkormányzathoz tartozó területen. Az előző hét évben mindössze 38 gyerek született, így ez elég komoly népességgyarapodást és fellendülést jelent a 800 fős falu életében.

A bébibónusz kedvezményezettjei, Jukka-Pekka Tuikka (50 éves) és felesége, 48 éves Janika is, akik vállalkozóként dolgoznak a mezőgazdasági iparban. Második lányuk, Janette, 2013-ban született, éppen az időben, hogy megszerezze magának a vicceskedő becenevet: „tízezer eurós lány”.

„Egy ideje terveztünk már egy második gyermeket, és egyre öregebbek leszünk"

- magyarázza Tuikka.

„Tehát nem mondhatom, hogy a pénz tényleg befolyásolta a döntésünket."

Tuikka az ösztönzést mégis fontos intézkedésnek tekinti, amely megmutatja, hogy a helyi vezetők érdekeltek abban, hogy segítő kezet kínáljanak a családoknak. Tuikka az eddig megkapott 6000 euró nagy részét megtakarította, és azt tervezi, hogy majd úgy használják fel a jövőben, hogy az a család minden tagja számára hasznos legyen.

Mostanra már több más finn önkormányzat is bevezette a csecsemőbónuszokat, amelyek értéke pár száz eurótól 10 000 euróig terjed.

A helyi ösztönzők ellenére a születési arány alakulása továbbra is problémát jelent Finnországban. Mint sok más európai országban, az utóbbi évtizedben itt is jelentősen csökkent a népesedés: 2018-ban rekordon alacsony számokat mértek, egy nőnként 1,4 gyermek volt, tíz évvel korábban 1,85. Ahhoz, hogy a népesség fennmaradjon, ennek a számnak 2,1-nek kellene lennie.

Finnországban számos erős családi ellátási program működik - köztük a világhírű baby-box kezdőkészlet a várandós családok számára, gyermekenként havi 100 eurós havi ellátás és kilenc hónapig tartó megosztott szülői szabadság, a fizetés 70%-ával.

veloliza/depositphotos.com

Noha Finnország több állami pénzt költ a családokra, mint az EU-s átlag, Ritva Nätkin, a Tampere Egyetem társadalomtudományi oktatója úgy véli, hogy a családpolitika elmarad a többi skandináv országétól, például Svédországtól, amely sokkal nagyvonalúbb például a szülési szabadsággal. A csökkenő születési arány okaként olyan pénzügyi rendelkezéseket említ, mint a gyermek után járó ellátások és a gyermekek otthoni ápolási támogatásának csökkenése, amelyek vagy azért veszítettek értékükből, mert hosszú ideje nem emelték meg őket, vagy mert csökkentették őket, valamint a gazdasági és éghajlati bizonytalanságot.

Tehát Lestijärvi politikája, az új szülők kifizetése hatékony módja a születési arány fellendülésének? Nätkin szerint a családok számára nyújtott pénzügyi ösztönzők erősítése valószínűleg bizonyos mértékben növeli a születési arányt.

Nem valószínű azonban, hogy önmagában a pénzügyi ösztönzés indítaná a babák fellendülését, mondja, főleg azért, mert az emberek idővel megváltoztak a gyermekekkel szembeni hozzáállása.

Működhet akkor a születési számok feltornázására Lestijärvi pénzbeli támogatása? Tuikka úgy véli, hogy egy bizonyos mértékig igen, ugyanakkor kétli, hogy a pénzbeli támogatás önmagában bébibummot válthatna ki, többet között azért is, mert az évek során megváltozott, ahogyan az emberek a gyermekvállalásról gondolkodnak.

A kutató úgy véli, a támogatás pozitívan befolyásolhatta egyes lakosok döntését arról, hogy vállalnak-e gyermeket, de ennél is fontosabb, hogy maradásra bírta a családokat, akik egyébként elköltöztek volna a faluból.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!