Nem akar beszélgetni? Így bírd szóra a gyereket suli vagy ovi után

Göcző Nóra
Írta: ,

Mi volt ma? Semmi…gyakran így indul és azonnal le is zárul egy beszélgetés az iskola után a gyerekekkel. Téved, aki szerint arról van szó, hogy a csemeténk nem szeretné velünk megbeszélni a napját, titkol előlünk valamit vagy hibát követtünk el a nevelése során, ami most abban csúcsosodik ki, hogy nem áll velünk szóba. Egyszerűen csak arról van szó, hogy egy ilyen kérdés: „Mi volt ma?” gondolatok ezreit indítja be az egyébként is túlterhelt fejében, s hirtelen azt sem tudja szegény, mit mondjon, mire akarunk kilyukadni és inkább rövidre zárja azzal a válasszal, hogy „semmi”.

A legtöbb szülő ilyenkor zavarba jön, néha elkeseredik, mert tényleg szeretné tudni, mivel töltötte a gyermeke a nap 90 százalékát, amíg távol tőle. A legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha elkezdjük frusztrálni a gyermeket azzal, hogy milyen rosszul esik, hogy nem hajlandó a szüleit beavatni az életébe. Holott elképzelhető, hogy csak túl fáradt, vagy tényleg van valami, amiről nehezére esik beszélnie, s még nem áll készen rá. Íme, néhány célirányos mondat, amivel elkezdhetjük megolvasztani a jeget:

Mesélj, mi volt ma a legjobb része a napodnak?

Tényleg nagyon fontos, hogy tudassuk, a jó dolgokra vagyunk kíváncsiak. Sokaknak ösztönösen a nehézségek, a feladatok, a határidők jutnak eszébe, ha megkérdezik, mi történt velük aznap. Ez nem is csoda, hiszen egész nap ezeken a dolgokon pörgünk, a jó dolgokat sokszor észre sem vesszük.

Pedig ott vannak, megtörténnek minden nap. Ugyanígy van ez a gyermek életében is. Először a matek dolgozat, a fizika felelés vagy a fogalmazással töltött negyvenöt percének kínlódása jut eszébe, pedig lehet, hogy hallott egy jó viccet a szünetben vagy beszélgetett valakivel a büfében, akitől meglepő dolgokat hallott.

Én zenét hallgattam ma, amikor nagyon fáradt voltam, Téged mi töltött fel ma?

Fontos, hogy tudja a gyermek, hogy a fáradtság, a kimerültség nem természetes velejárója az életünknek. Még a felnőttekének sem. Mindenkinek szüksége van aktív pihenésre, amiből töltekezhet. Ez lehet egy kávészünet, egy jó zene, egy jégkrém vagy bármi. Ha azt mondja, nem töltötte fel semmi, adhatsz neki tippeket. Ha nem vagy híve a jótanácsok osztogatásának, akkor másnap csempéssz a táskájába egy meglepetést, pl. egy csokoládét vagy valamilyen gyümölcsöt és egy cetlire írd rá: „Ha kimerültnek érzed magad, ez majd segít, szeretlek! Anyu”.

Mondd el, mivel szenvedtél ma a legtöbbet? Hátha tudok segíteni.

Ezzel akkor érdemes próbálkozni, ha valóban úgy érzed, van valami probléma a gyermeked életében. Nem kell hatalmas traumákra gondolni, egy iskolást vagy óvodást a barátokkal való nézeteltérés, egy nehezebb házi feladat is lelombozhat. Jó, ha tudja, hogy van, aki szeretne segíteni a szorult helyzetében. Hagyj időt neki, hogy megválaszolja a kérdést. Lehet, hogy órákig fog tartani és közben sok más dolog is történik, de ha eljön a pillanat, akkor hozzád fordul majd segítségért.

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019