Mivel játsszon a gyerek? Modern kontra retró játékok

Jankovics Anna
Írta: ,

Minden gyermekszoba tele van játékokkal. Vajon kell ennyi játék a kicsinek? Vajon miért un rá egyre hamarabb a játékokra? Nagy mennyiségű vagy inkább minőségi inger kell neki?

A divatos játékok csapdája

Nincs új a nap alatt, még játékok terén sem. Talán egy kicsit tarkább, talán egy kicsit modernebb, de az elv ugyanaz.

Ingert vagy elmélyülést nyújtson, a gyermek fejlődése érdekében. A játékpiac ma a népszerű rajzfilmsorozatokra, mozifilmekre épül, minden régi és új erre van szabva.

Ezen kívül van még néhány kimondottan jó logikai vagy épp fejlesztő játék. Kreatív játékok terén ott tartunk, hogy bármit kreatív játéknak minősítünk, ami nem teljesen késztermék.

Azok a játékok is ide tartoznak, melyek nem hagynak sok teret a fantáziának, de a gyereket legalább elvonják a számítógép és a tévé elől.

A lelkes szülő pedig újra és újra nekifut a lehetetlennek, újra fel akarja fedezni Kolumbusz tojását: még újabbat, még jobbat, még „kreatívabbat”…

A kihagyhatatlan kreatív játék: a gyurma

Az iskolai készülődésnél mindig meg kell venni a gyurmát is, ám nem sokat bíbelődnek ezzel a csodás eszközzel sem a tanárok, sem a szülők, sem a gyerekek – ami nagy hiba.

A gyurma fejleszti a térben gondolkodást, látást, tapasztalatokat szerez a gyerek a fizika néhány szabályáról, színes gyurma esetében megismerkedik a színkeverés alapszabályaival is.

A tapintás, az anyag érzékelése is a gyurma mellett teszi le a voksot, mint kreatív eszköz mellett.

Fejleszti a szem-kéz koordinációt, a finommotoros mozgást. A gyurma emellett súlyos betegségen átesett embereknek is fejlesztő eszköze lehet.

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019