Mivel játsszon a gyerek? Modern kontra retró játékok

Írta: ,

Minden gyermekszoba tele van játékokkal. Vajon kell ennyi játék a kicsinek? Vajon miért un rá egyre hamarabb a játékokra? Nagy mennyiségű vagy inkább minőségi inger kell neki?

A divatos játékok csapdája

1/5 A divatos játékok csapdája

Nincs új a nap alatt, még játékok terén sem. Talán egy kicsit tarkább, talán egy kicsit modernebb, de az elv ugyanaz.

Ingert vagy elmélyülést nyújtson, a gyermek fejlődése érdekében. A játékpiac ma a népszerű rajzfilmsorozatokra, mozifilmekre épül, minden régi és új erre van szabva.

Ezen kívül van még néhány kimondottan jó logikai vagy épp fejlesztő játék. Kreatív játékok terén ott tartunk, hogy bármit kreatív játéknak minősítünk, ami nem teljesen késztermék.

Azok a játékok is ide tartoznak, melyek nem hagynak sok teret a fantáziának, de a gyereket legalább elvonják a számítógép és a tévé elől.

A lelkes szülő pedig újra és újra nekifut a lehetetlennek, újra fel akarja fedezni Kolumbusz tojását: még újabbat, még jobbat, még „kreatívabbat”…

A kihagyhatatlan kreatív játék: a gyurma

2/5 A kihagyhatatlan kreatív játék: a gyurma

Az iskolai készülődésnél mindig meg kell venni a gyurmát is, ám nem sokat bíbelődnek ezzel a csodás eszközzel sem a tanárok, sem a szülők, sem a gyerekek – ami nagy hiba.

A gyurma fejleszti a térben gondolkodást, látást, tapasztalatokat szerez a gyerek a fizika néhány szabályáról, színes gyurma esetében megismerkedik a színkeverés alapszabályaival is.

A tapintás, az anyag érzékelése is a gyurma mellett teszi le a voksot, mint kreatív eszköz mellett.

Fejleszti a szem-kéz koordinációt, a finommotoros mozgást. A gyurma emellett súlyos betegségen átesett embereknek is fejlesztő eszköze lehet.

Az örök türelemjáték: a kártya és dominó

3/5 Az örök türelemjáték: a kártya és dominó

A kártyával nem csak kártyázni lehet. A kártyából építeni is lehet.

Az igaz, hogy egyre kevesebb az olyan jó minőségű kártya, melyből kártyavárat lehet építeni, de érdemes szert tenni ilyen paklikra. 

A dominó sem csupán a klasszikus játékra alkalmas.

A dominóépítés egyszerűnek tűnik, és igen, nehéz egy olyan lakásban tökéletes tisztaságot tartani, ahol folyamatosan épül a dominó-sor, hogy aztán adandó alkalommal, ünnepélyes keretek között boruljon az összes.

Ám megéri, mert a gyerek türelmet tanul. Türelmet saját maga és környezete iránt is.

Fa játékok, szerelő játékok

4/5 Fa játékok, szerelő játékok

A fából készült babaháznak sokkal inkább van hangulata, mint a műanyagnak. Az építő kockát is sokkal jobban szeretik a gyerekek, ha fából készülnek, és sok van belőlük.

Számos ötletes fa játék kapható, melyek minden korosztály számára lehetőséget nyújtanak a játékra.

A fából készült szerelő játékkészletek csodákat művelnek a gyerekkel. A természetes anyag, a színek, a lehetőségek által.

Vannak fémből készült szerelő játékok is, melyek némelyike – elem segítségével – az elektromosság csodájával is megajándékozzák az alkotó gyereket. Ezek a játékok sem fiú- vagy lányfüggők.

A fontos az, hogy a szülő ott legyen a játék kipróbálásánál, hogy mutathasson egy-két „fogást”, felkeltse a gyerek érdeklődését.

Makettasztal-építés

5/5 Makettasztal-építés

Ez egy összetett munka, inkább családi „vállalkozás”, helyigényes, sok ötletet kíván meg, de akár hónapokig komoly, kreatív elfoglaltságot ad.

Otthon kell lenni a papírmasé gyártásában, a gipszöntésben, a lakkozásban, a tartós színezésben, anyagismeretben. Sosem volt annyi korszerű technológia, mint ma – mégis ma készül a legkevesebb makett.

A vasúthálózattal rendelkező makett a csúcs, mind a technológiát, mind a pénztárcát illetően, de ez az a játék, amit alkalom adtán együtt, vagy épp egyedül is lehet folyamatosan építgetni.

Folyamatos gondolkodásra készteti az embert, a megoldásokat illetően. Elmondható, hogy ez a legkreatívabb játék, amit lányok és fiúk egyaránt szeretnek.

Minden játéknak megvan a maga öröme, előnye, és hátránya is, minden játéknak megvan a maga helye. Csak arra kell figyelni, hogy a jól bevált, alapokat adó fejlesztő játékok és a modern játékok között meglegyen az egyensúly. Ezen felül, jó, ha észben tartjuk a mondást: a gyerek számára a legjobb, legépítőbb, legkreatívabb játék apa, anya és a tesó.