Minden hetedik gyermeket ér internetes zaklatás - Így veheti észre a szülő

Bodnár Alexa
Írta: ,
Minden hetedik gyermeket ér internetes zaklatás - Így veheti észre a szülő

Egy amerikai kutatás szerint a hatodik és kilencedik osztályosok körében minden hetedik gyermek internetes zaklatás (stalking) áldozata. Szakértőket kérdeztünk arról, mi a helyzet az internetes zaklatással itthon, hogyan védheti a szülő a gyermekét, és egyáltalán hogy veheti észre, ha zaklatják.

Nagyon hiányzik az átfogó, reprezentatív hazai kutatás arról, hány gyermeket zaklathatnak az interneten, tudtuk meg Csekeő Borbálától, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetőjétől.

Négy - öt éves adatok (EU Kids online, TABBY) vannak, miszerint nagyjából minden ötödik gyereket ért már sérelem, de ezen a területen egy év alatt is sok változás történhet. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány 116 111-es számon elérhető Lelkisegély - Vonalának tapasztalati szerint az iskolai kiközösítés és kortárs erőszak egyre inkább áttevődik online felületekre is.” – magyarázta a szakember.

Véleménye szerint fontosak a szűrőprogramok és a biztonságos internet használatról való tudás, amit leginkább akkor szerez meg a gyerek, ha a neten történtek beszédtémát jelentenek otthon, ha az internet világa a közös felfedezések terepe.

Áldozat bárkiből lehet, mind az offline, mind az online térben. A legfontosabb, hogy ha egy gyerek ilyen helyzetbe kerül: zaklatják, fenyegetik, visszaélnek képeivel, adataival, akkor ezt hamar fel tudja ismerni, és merjen segítséget kérni. Mindig bízhasson abban, hogy a szüleihez fordulhat, hogy ők segítenek megoldást találni.” – hívta fel rá a figyelmet Csekeő Borbála.

Szülő-gyerek bizalom

Ha kisebb korban kialakult egy bizalmon alapuló, meleg és elfogadó kapcsolat, akkor joggal bízhat a szülő abban, hogy a gyereke hozzá fordul, ha rossz élmények érik, ha megijed valamitől, ha zaklatják. Ezt meggátolhatja, ha túl sok a tiltás, a tabu, ha nincs idő és alkalom az őszinte beszélgetésekre.

A kamaszok többségét saját ismerős kortársai zaklatják, így ha a gyerek nem szívesen tölti velük az idejét, ha az iskolai szabadidős programoktól inkább távol marad, nem megy át a haverokhoz, kevés barát jelenik meg nálunk is, akkor érdemes erről beszélgetni. Hosszabb időn át tartó zaklatás jele lehet a csökkenő önértékelés, az állandó lehangoltság, rossz kedv vagy ingerlékenység, de akár az önsértés, az étkezési szokások megváltozása is.” – mondta el a szakmai vezető.

Véleménye szerint ha egy gyermeket internetes zaklatás ért, fontos, hogy a szülő is kérjen segítséget: tájékozódhat a lehetőségekről a gyerekek biztonságos internethasználatáért dolgozó konzorcium honlapján, a saferinternet.hu-n. Ha a zaklatás ismerősi körben zajlik, leggyakrabban iskolatársak között, akkor nagyon fontos a helyzet kezelésébe bevonni az iskolát, hiszen általában közösségi gondok állnak a bántások hátterében.

Ha a zaklató egy idegen felnőtt, aki fenyegeti a gyerekünket, tegyünk feljelentést a rendőrségen. Fontos tudni, hogy a cyberbullying bűncselekmény – tette hozzá –, és az áldozatoknak joguk van a segítséghez. A kellemetlen, rágalmazó vagy megszégyenítő szövegeket, jogtalan közzétett képeket pedig jelentsük a biztonsagosinternet.hu oldalon.” 

Fókuszban

3 napos őszi nagytakarítás - Ha ezeket a lépéseket betartod, az egész lakás ragyogni fog!

Rakd össze a top tisztítós kosarat: 6 kellék takarításhoz, amikkel gyerekjáték lesz az otthonod tisztán tartása

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján