Lányos apukák! Könyörgöm, ne vicceljetek ezzel

Zabolai Margit
Írta: ,
Lányos apukák! Könyörgöm, ne vicceljetek ezzel

Tudom, hogy csupa szeretetből mondod. Tudom, hogy itt van valaki, aki többet jelent neked, mint valaha bárkiről elképzelni tudtad volna, hogy jelenteni fog, hogy szinte kiugrik a szíved a helyéről a boldogságtól és az aggodalomtól. Egy életen át hallgattad, hogy férfi vagy, légy kemény, ezért most nem tudod, hogyan mutathatnád ki, amit érzel. Úgyhogy viccelsz. Azt gondolod, ártatlan, aranyos tréfa. De kérlek, ne tedd.

Van egy lányom, egy lőfegyverem, és egy kertem, ahol eláshatlak.” „Amit a lányommal csinálsz, azt csinálom veled én is.” „Szabályok, ha a lányommal akarsz randizni…” Hányszor találkoztál már ezekkel a viccesnek szánt mondatokkal akár a közösségi oldalakon, akár élőben, lányos apukák szájából?

Gyakori, nagyon gyakori mondatok ezek, pedig hiába áll mögöttük a jó szándék és a szeretet, nagyon sokat árthatnak. Mert hiába csak vicc, azzal sem viccelnél, hogy a lányok butábbak, hogy szemed fénye felnőttként életképtelen lesz, vagy hogy hülyeség minden, ami őt érdekli, ugye? Hát persze, hogy nem. De az udvarlóktól lányukat „megvédő” apukák poénjai sajnos ugyanilyen káros üzenetet hordoznak.

Elvégre miért kellene megvédeni a lányodat a szerelemtől? Miért ne akarnád, hogy felnőttként megtapasztalja a társas élet boldogságát?

Miért tennél úgy, mintha felnőttként is képtelen lenne majd egyedül döntést hozni arról, hogy ki érdemli meg a társaságát, és ki nem? Miért éreztetnéd vele azt, hogy ha egyszer majd kapcsolata lesz, akkor az a fiúnak a jó, és ő abban egy áldozat, valaki, aki megmentésre vár, természetesen egy másik férfitól? Miért ne tanítanád neki inkább azt, hogy egy másik ember szeretete, figyelme és törődése jó dolog. Most a családé, aztán a barátoké, és később majd a szerelméé.

Hitesd el vele, hogy a kapcsolatában boldognak kell lennie, és nem áldozatnak, hogy aztán ezt is várja majd el, és ne érje be kevesebbel!

Tudom, hogy eleinte nehéz lehet, hogy talán zavarba is jössz, de a régi és káros tréfák helyett mást kell találnod, hogy kimutasd a szeretetedet. Egy olyan módot, ami tényleg hozzátesz, és nem elvesz az önbizalmából. Mutasd meg neki, hogy milyen lehet a szeretet, hiszen te vagy a legfontosabb példa előtte, téged keres majd később is minden férfiban. Ülj le vele játszani. Tanuld meg a szivárvány sörényes póni nevét, ha most éppen az érdekli. Hallgasd meg az ovis drámákat és mondj neki mesét.

Éreztesd vele, hogy amit mond, gondol, érez, az számodra is fontos, hogy később, ha a párja nem így viselkedne, egy laza mozdulattal ajtót mutasson neki, ahelyett, hogy azt hinné, ez a természetes.

Bízz benne, hogy okos, értelmes és erős felnőtt lesz. Olyan, aki ki tud állni a maga igazáért, és olyan párt választ, aki érdemes a társaságára. Higgy benne, hogy elég értelmes ehhez. Éreztesd vele, hogy az ő teste fölött ő maga rendelkezik, ő hozza meg a döntéseit, és nem egy férfi. Nem az, akivel később randizni kezd majd, de te sem. Csakis ő.

Tudom, hogy mindezekkel együtt is félted őt. Hogy úgy érzed, belepusztulsz, ha bármi történik vele, de előtte még eltüntetsz a föld színéről mindenkit, aki bántotta. És tudom, hogy ijesztő a gondolat, hogy egy napon randizni kezd, mert egy olyan világban élünk, ahol igenis veszélyes dolog lehet egy nőnek, ha egy férfival találkozik. Tegyél róla, hogy ez másképp legyen.

Állítsd meg a disznó vicceket. Szólj, ha igazságtalanságot tapasztalsz és ne hagyd szó nélkül, amikor egy nőről tiszteletlenül beszélnek. Jusson eszedbe, hogy ő is valakinek a lánya. Dolgozz egy olyan világért, amiben a nőknek is egyenlő joga van, amiben komolyan veszik a szavukat és mindenki számára egyértelmű, hogy szabadon hozhatják meg a saját döntéseiket, hogy mire a te lányod felnő, kicsit kevesebb okod legyen már az aggodalomra.

És legyél ott. Rettenetesen ijesztő, de egy napon el kell majd engedned a kezét, hogy a maga útját járhassa.

Csak abban bízhatsz, hogy elég szeretetet, önbizalmat, erőt és jó példát adtál neki ahhoz, hogy helyt álljon majd a világban.

Ám ha bármikor segítség kellene neki, te ott leszel. Nem azért, mert egyedül nem menne neki, mert megmentésre váró, gyönge virágszál vagy védtelen kis bogárka, aki egyedül nem tudja eldönteni, mi a jó neki. Hanem azért, mert mindennél jobban szereted, és bár tudod, hogy maga is megállja a helyét, amíg csak élsz, soha nem hagyod egyedül.

Vagyaim.hu Black Friday

Fókuszban

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?