Hogy hat a stressz a gyerekre? Milyen a tűrőképessége?

Írta: ,

A felnőttekhez képest a gyerekek kétszeres hátrányban vannak a stressz leküzdése terén. Még nem tudják szabályozni az érzelmeiket, és korlátozottabb lehetőségeik vannak környezetük megváltoztatására is. Még nincs módszerük a stressz levezetésére, ezt csak fokozatosan találják meg, a felnőtté válás során. 

A problémák megközelítése

1/6 A problémák megközelítése

A felnőttek úgy küzdenek meg a problémákkal, hogy egyszerre kezelik a külső tényezőket és a saját, belső tényezőiket.

A pozitív gondolkodásúak a probléma megoldására összpontosítanak, több szempontból is megfigyelik és értékelik a helyzetet, szükség esetén segítséget kérnek másoktól.

A tűrőképességet a kora gyerekkori tapasztalatok határozzák meg.

A gyerekek hatékonyabban alakítják ki „harcmodorukat”, ha kisebb fokú stressz éri őket, amit még képesek kezelni.

A korai stressz

2/6 A korai stressz

A stressz mechanizmusai hasonlóak az állatokéhoz.

Az emlősök is lassanként sajátítják el a stresszel való bánásmódot.

Az a kismajom, amelyet naponta egyszer egy órára elválasztanak az anyjától, jobban megtanulja kezelni a stresszt, és felnőttkorában kevésbé lesz szorongó, mint ha egyáltalán nem választották volna el tőle.

Ha viszont egy kismajom naponta három órát kénytelen külön tölteni az anyjától, akkor jobban ki van téve a stressz hatásának, így többet szorong és lassabban tanul.

Az anyaállat viselkedése is számottevő, miután visszakapja kicsinyét: ha csak egy óra hossza telt el, a távollétet nyalogatással hozza helyre, de ha három, akkor már közönyös a kölyke iránt. 

Stresszválaszok

3/6 Stresszválaszok

Ahogy a gyerekek fejlődnek, stratégiákat alakítanak ki a különféle helyzetekre, amelyek rájuk jellemzőek.

Az egyéni különbségek a vérmérséklettel függenek össze.

A korai életszakaszban ingerlékeny csecsemők érzékenyebben reagálhatnak a stresszre, mert nehezebben tudnak uralkodni önmagukon.

Ha a szülők túlságosan megkímélik érzékeny gyermeküket, akkor nem tudnak megfelelően kifejlődni bennük a küzdőstratégiák.

A legerősebb stresszválaszokat azok a gyerekek adják, akiknek kapcsolatai rendezetlenek, ahol a szülő agresszióval vagy kóros szorongással gyakran félelmet kelt a gyerekében. 

A várandósság alatt

4/6 A várandósság alatt

A stressz alapjaiban hat a fejlődő agyra.

Amikor az anya a várandósság ideje alatt stresszt vagy depressziót él át, a gyerek fokozott érzékenységet mutat gyakran még felnőttkorában is.

A nagyfokú stressznek kitett gyerekeknél fokozott kockázattal jelentkezhet az autizmus, a skizofrénia, a csökkent IQ-szint, a depresszió, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a kábítószer-függőség.  

Pitypang és orchidea típusú gyerekek

5/6 Pitypang és orchidea típusú gyerekek

A legtöbb gyerek pitypang természetű: elfogadható körülmények között szinte maguktól virulnak.

Bizonyos gének azonban, akárcsak a körülmények, sebezhetőbbé teszik a gyerekeket.

Az érzékenyebbek jobban érvényesülnek stabil támogató feltételek között, még ha a viszontagságos környezet jobban meg is viseli őket. Ők az orchidea típusúak.

A nehezen kezelhető vérmérséklet és a rideg gondozás sokszor bűnöző hajlamot és pszichiátriai problémákat eredményez.

Az orchidea természet mégis több változatot eredményezhet jó és rossz irányban, mint a pitypang. 

Dicséret

6/6 Dicséret

Ha a felnőtt a legapróbb eredményt is dicshimnusszal üdvözli, ezt egy hatévesnél idősebb gyerek inkább megalázónak érzi, és alacsonynak tartja a felnőtt vele szemben támasztott elvárásait.

A dicséret akkor a leghatékonyabb, ha konkrét, és olyasmire vonatkozik, amit a gyerek kontrollálni képes.

Például az, hogy a felnőtt okosnak tartja, még nem sok támpontot ad neki, és esetleg csökkenti a kitartását is.

Ha a felnőtt magas szintű, de megvalósítható elvárásokat fogalmaz meg, és melléjük még útmutatást is ad, olyan eszközzel ajándékozza meg a gyereket, amellyel valódi sikereket érhet el, és ezáltal önbizalmat szerezhet.

Dr. Sandra Aamodt és dr. Sam Wang: Üdvözöllek a gyereked agyában (Század Kiadó, 2012.) című könyve alapján készült cikkünk.