Hogy hat a stressz a gyerekre? Milyen a tűrőképessége?

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

A felnőttekhez képest a gyerekek kétszeres hátrányban vannak a stressz leküzdése terén. Még nem tudják szabályozni az érzelmeiket, és korlátozottabb lehetőségeik vannak környezetük megváltoztatására is. Még nincs módszerük a stressz levezetésére, ezt csak fokozatosan találják meg, a felnőtté válás során. 

A problémák megközelítése

A felnőttek úgy küzdenek meg a problémákkal, hogy egyszerre kezelik a külső tényezőket és a saját, belső tényezőiket.

A pozitív gondolkodásúak a probléma megoldására összpontosítanak, több szempontból is megfigyelik és értékelik a helyzetet, szükség esetén segítséget kérnek másoktól.

A tűrőképességet a kora gyerekkori tapasztalatok határozzák meg.

A gyerekek hatékonyabban alakítják ki „harcmodorukat”, ha kisebb fokú stressz éri őket, amit még képesek kezelni.

A korai stressz

A stressz mechanizmusai hasonlóak az állatokéhoz.

Az emlősök is lassanként sajátítják el a stresszel való bánásmódot.

Az a kismajom, amelyet naponta egyszer egy órára elválasztanak az anyjától, jobban megtanulja kezelni a stresszt, és felnőttkorában kevésbé lesz szorongó, mint ha egyáltalán nem választották volna el tőle.

Ha viszont egy kismajom naponta három órát kénytelen külön tölteni az anyjától, akkor jobban ki van téve a stressz hatásának, így többet szorong és lassabban tanul.

Az anyaállat viselkedése is számottevő, miután visszakapja kicsinyét: ha csak egy óra hossza telt el, a távollétet nyalogatással hozza helyre, de ha három, akkor már közönyös a kölyke iránt. 

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019