Gyerekneveléshez nem kell jogsi

Szendrey Adrienn
Írta: ,

Sokszor elgondolkozom azon, hogy míg az autóvezetésnek szigorú követelményei vannak, és rengeteg gyakorlást, tanulást igényel a jogosítvány megszerzése, addig a vezetésnél sokkal nagyobb felelősséggel járó gyerekneveléshez semmilyen előfeltétel nem szükségeltetik.

Nem is tudom, mikor hallottam először, hogy a gyerekhez nem kell jogsi, de mióta magam is anya vagyok, és sokat járok szülő-gyerek társaságba, bizony sokszor eszembe jut – hogy tényleg nem kell jogsi, de egyáltalán semmilyen alkalmassági vagy pszichológia teszt ahhoz, hogy valakinek gyereke legyen (kivéve, ha örökbe fogad). Persze, nem is lenne megvalósítható, arról nem is beszélve, hogy nem minden esetben tudatos döntés eredménye a szülővé válás.

Se felvételi vizsga, se alkalmassági

De mégiscsak felmerül, hogy egy olyan rendszerben, ahol már az óvodába való felvételnek is megvannak a maga követelményei (nem is beszélve a különböző iskolákról, munkahelyekről), szülő bárkiből lehet. Ez pedig igencsak ellentmond annak a sokak által méltatott gondolatnak, hogy egy ember életében szülőnek lenni a legnemesebb feladat, élet(ek)re szóló elköteleződés és felelősség. Mégsem kell hozzá se papír, se IQ-teszt, se felvételi vizsga, csupán egy petesejt és egy hímivarsejt szó szerint sorsdöntő találkozása.

Akinek van felelősségérzete önmagával és leendő gyermekével szemben, nem csak a babakelengyét választja ki gondosan, de ideális esetben annak is utánanéz, hogyan is „működik” egy gyerek, egy kisbaba. Természetesen ez teljesen önkéntes alapon megy, hiszen sem az általános iskolában, sem a középiskolában nem tanítják, miként lehet valaki jó szülő, mit is jelent a gyakorlatban gyereket nevelni. Mindezek ellenére mégis társadalmi elvárás mindenki, de főleg egy nő felé (és főleg egy bizonyos kor után), hogy akarjon gyereket, mert milyen ember az, aki nem akar, hogy lehet ilyen önző, egoista?

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019