Hogyan tanítsuk meg a gyerekeinknek, hogy mitől lesznek felelősségteljes felnőttek

Irimiás Alíz
Írta: ,

Ezek a mai fiatalok...” – hangzik el oly gyakran sokunk szájából a mondat, pedig magunk neveljük a mai fiatalokat is. Netalán mi magunk sem vagyunk elég felelősségteljesek? Íme 6 tipp, hogyan tanítsuk meg a gyerekeinknek, hogy egy napon majd felelősségteljes felnőttek legyenek.

1. Bízz rá életkorának megfelelő feladatokat

A háztartásodban mindenkire rá lehet bízni neki passzoló feladatokat, hogy felelősségre tanítsd őket. Még a legkisebb totyogó is tud segíteni a háztartásban, és minél korábban elkezditek, később annál könnyebb lesz felelősségre szoktatni. Az apróságok, akik már tudnak járni, szívesen segítenek mosás után kiszedni a mosógépből a ruhát és odavinni a szárítóhoz, vagy meglocsolják a virágokat kis locsolóval, de segíthetnek tésztát nyújtani és pogácsát szaggatni, kenyeret dagasztani is, stb. Az ovisok már a porszívózásban is ügyeskednek, vagy megteríthetik az asztalt, letörölhetik a port a szekrényekről.

2. Fektessétek le a családtagok otthoni feladatait

Ahhoz, hogy ne minden háztartási munka a te válladat nyomja, érdemes már a gyermekek pici korában tisztázni, kinek mi a feladata a családban, amivel hozzájárul, hogy zökkenőmentes legyen az együttélés.

A legkisebbekre eleinte csakis olyan feladatokat bízzunk, amelyek számukra is kényelmesen elvégezhetők, és élvezik is őket, később pedig önként választhatnak a házimunkákból.

Arra figyeljetek, hogy ne maradjon olyan feladat, amit senki nem vállal, mert előbb-utóbb összedől a rendszer.

Kép forrása: IgorVetushko/depositphotos.com

3. Jó munkáért dicséret jár

Gyakran elfelejtjük megdicsérni a gyerekeinket, ha elvégezték a vállalt feladatot, és olyan természetesnek vesszük, hogy – ha minket sem dicsér meg senki – ez a probléma is kipipálva. Pedig ahhoz, hogy valóban felelősségteljes felnőttekké váljanak, bizony jól jön a dicséret. Külön figyeljünk arra, hogy a ki nem osztott, általuk mégis elvégzett munkáért elismerés jár: pl. ha összeszedik a szennyest, és a szennyes kosárba dobják, vagy lepakolják az asztalt étkezések után.

4. Használd okosan a jutalmazó eszközöket

Te sem kapsz minden egyes mosogatás után fagyit, és a gyerekedből sem lesz felelősségteljes felnőtt, ha minden alkalommal, amikor leviszi a szemetet, jutalommal díjazod az erőfeszítését. Alkalomadtán meglepheted őt egy-egy apró kedvességgel, de vigyázz, ne a jutalmazásért csináljon csak meg mindent, hanem a jól végzett munka öröméért és az általa elért eredményért tegye.

Vagyaim.hu

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?