Hogyan segíthetünk a gyászoló gyermeknek?

Jankovics Anna
Írta: ,

Ez a cikk egy baleset kapcsán született. Egy gyermek a szemem láttára, egy perc leforgása alatt vesztette el mindazt, amit egy gyerek elveszíthet: a szüleit.  Azóta egyre erősödik bennem a kényszer: segíteni valahogy, neki és az összes sorstársának...

Azonnali segítség kell!

Az első sokk utáni pár óra, nap sok mindent meghatároz, főleg, ha a sokk időpontjában nincs a gyerek számára ismerős ember a közelben, akinek jelenléte biztonságot ad.

Idegen segítőként egy dolgot tehetünk: megnyugtatóan viselkedünk. Biztosítanunk kell a gyereket arról, hogy biztonságban van, ehhez pedig lélekjelenlét kell. Higgadtságra van szükség, megnyugtató mosolyra.

A legfontosabb a szemkontaktus. Amennyire lehet, el kell „kerültetni” a gyerekkel az összeomlást, mert ha ez megtörténik, idegenként nem tudjuk megnyugtatni a gyereket, aki nem lesz együttműködő, ami kezelhetetlenné teszi a helyzetet (például egy balesetnél akadályozza mentést).

Jó volna, ha minden mentőben lenne ilyen esetben egy pszichológus, vagy legalábbis létezne egy forró drót, aminek kapcsán gyors szakmai segítséget lehetne igénybe venni. De tudomásom szerint nincs…

„Titkolt” gyász

A felnőttek védik a gyereket, úgy gondolják, hogy nem szabad előtte sírni, a temetésre való készülődés, maga a temetés nem neki való.

Úgy gondolják, hogy a gyermeknek nem természetes közege a „gyász” állapota, és úgy érzik, hogy ha a gyereknek jobb a kedve, akkor talán túl is van rajta részben, vagy egészben.

Ez nem igaz, akár évekig is eltarthat a folyamat, hiszen más eszközeik vannak arra, hogy megéljék a gyász folyamatát. Beléphetnek a folyamatba olyan dolgok, mint az elfojtás, ami egy időzített bomba.

Egy dolgot lehet tenni, biztonságot és szeretetet adni, emellett megélni a gyerekkel együtt a gyász folyamatát, ha kell szakember segítségével – hiszen a halál, ha tetszik, ha nem, az élet velejárója, és ezt a gyerek is pontosan tudja.

Ha ettől a gondolattól eltérítjük, az később sokkal nagyobb, szinte megoldhatatlan problémákat okozhat.

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019