Ezt jelenti a nagyi egy családnak

Jankovics Anna
Írta: ,

A jó nagyi olyan, mint egy tündér a mesékben, mint a jóságos tündér keresztanya. Bölcs és segítőkész, tanító, példamutató, mindig tudja, hogy milyen határokat szabad és kell átlépni, ahogy azt is tudja, hogy melyeket kell biztosan betartani. A nagymama véd és óv, az élet fogócskájában ő a menedék. Ő a család lelkiismerete. Bátorságot ad. A nagymama a mesélő, akinek tapasztalatai által a múltba tekinthetünk, és megélhetjük azt; megismerhetjük szüleinket.

A nagyi jól főz

A mi fejünkben az van – hiszen mindenhol ezt halljuk –, hogy a nagyi jól főz és süt. Pedig ugyanazt rakja a sütibe, ételbe, mint az anya.

Attól más a nagyi főztje, hogy kicsit másképp tálal, mint az anyák. Nyugodtabban, mosolygósabban, hiszen ünnep neki, ha az unokák nála vannak, nem hétköznapi rutin.

A főzésben van, a tálalásnál nincs rutin. A nagymamánál mindig van választási lehetőség. Sokak számára a nagymama maga az étel.

A nagyitól tanult főzési trükkök mindig érdekesebbek, hiszen „interaktív”. Azért sokkal érdekesebb, mert rögtön kipróbálhatjuk a tanultakat, és le is arathatjuk érte a dicséretet.

A nagyi tanító

A jó nagyi a legritkább esetben tör pálcát az unoka feje felett. Nem az ítélkezés fontos számára, hanem a megoldás.

A szülőknél befolyása van, hiszen a nagyi a szülő „főnöke”, az ő szava, indoklásai mérvadók. Ezzel megtanítja mind a szülőket, mind az unokákat arra, hogyan kell kezelni a problémákat.

A régi időkről való közös elmélkedés, mesélés által egy másik korba tekinthet bele az unoka.

Érzékeli, hogy mennyit változott a világ, eközben érzékeli azt is, hogy mik azok az értékek, erkölcsi normák melyek maradandóak, az ő életére is vonatkoznak.

Megtanít arra, hogyan kell látni a világot, gondolataink milyen irányt vegyenek, ezáltal arra, hogyan foglaljuk el magunkat – értelmes gondolatoktól vezérelve.

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019