Ezek az anyaság legnagyobb buktatói - húsvér édesanyák vallanak

Írta: ,

Bár egy nő életében kétségtelenül az egyik legcsodálatosabb időszak, amikor gyerekei születnek, az anyaság bizony nem csak mese habbal. Cikkünkben húsvér édesanyák mesélik el, milyen nehézségekkel, buktatókkal szegélyezett az anyaszerep.

Kitti (30) - Egy kislány anyukája Kép forrása: unsplash

1/5 Kitti (30) - Egy kislány anyukája

„A legnagyobb buktató számomra a kialvatlanság és az, hogy több téren kell egyszerre megfelelni. Egyszerűen úgy érzem, hogy romba dől az egész gyerekvállalásról alkotott idilli elképzelésem. Hogy semmi sem olyan egyszerű, mint ahogy elképzeltem, és hogy olyan szuper anya sem vagyok, mint szeretnék.

A párkapcsolat is megsínyli, mert még jobban előjönnek a különbségek, és itt már a harmadik fél érdekeit is nézni kell, ami állandó vitaforrás lehet. Hogy mindent át kell értékelni - meg még egy sor másik dolog...”

Florina (34) - Két kisfiú és egy kislány anyukája Kép forrása: latanni/depositphotos.com

2/5 Florina (34) - Két kisfiú és egy kislány anyukája

„Az alváshiány a legfőbb gondom. A többi pedig ennek a folyománya. Lelkifurdalás, hogy rosszul csinálom a dolgokat, nem jól reagálok, rossz példát mutatok a gyerekeknek.

Odáig már eljutottam, hogy felismerem a hibáimat, de egyelőre nem tudok megoldást találni rájuk.

Ha kevesebb munkám és több időm lenne, talán sikerülne visszaállítanom az egyensúlyt. Kezdetnek egy teljes éjszaka átalvása felemelő érzés lenne!”

3/5 Brigitta (30) - Egy kisfiú anyukája

„Nekem a legnagyobb buktatóm egyértelműen az anyósom. Ha pedig általánosságban beszélünk, akkor azon személyeknek a jelenléte körülöttünk, akik nálunk jobban tudják (szerintük), hogy mi a jó az én gyerekemnek, és én mit csinálok rosszul, vagy csak nem úgy, ahogy ők csinálnák.

Nagyon zavaróak az örökös kérdések és megkérdőjelezések: Miért csak ennyit eszik? Mit eszik? Miért van a szájában a cumi? A kisfiam amúgy nem nagy cumis, de vannak napjai, amikor igényli, és igenis eltolja a kezünket, és fogja a cumiját, hogy ne vegyük el tőle. Az anyósom ezt is képtelen tiszteletben tartani, és szerinte alultáplált a gyerek. Nagyon fáraszt és idegesítő, hogy ennyire belemászik az életünkbe.”

4/5 Sára (30) - Egy kislány anyukája

„A legrosszabb a kialvatlanság és a társaság hiánya. Mióta a kislányomnál beütött rendesen a fogzás, egyszerűen nem tudom magam kipihenni, és azt sem értem, hogy neki hogyan elég ennyi alvás.

Sokkal ingerültebb vagyok, könnyebben eltörik a mécses, hiába a vitaminok. Nem is tudom, mikor tudnám magam rendesen kialudni.

A társaság meg nagyon hiányzik, de sajnos mindig olyanokkal sodor össze az élet, akik nem feltöltenek, hanem inkább lehúznak. Én meg nem akarok ilyen emberekkel találkozni, csak azért mert egyedül vagyok, de hiányoznak a felnőtt kapcsolatok.”

Luca (40) - Két lány és egy kisfiú anyukája Kép forrása: gzorgz/depositphotos.com

5/5 Luca (40) - Két lány és egy kisfiú anyukája

„Én azt szoktam mondani, hogy korábban elveim voltak, aztán gyerekeim lettek… Talán a legjobb példa erre az együttalvás. Amíg nem született meg az első gyerekem, az volt a vesszőparipám, hogy a gyerek ne aludjon a szülőkkel egy ágyban. Egészen addig így gondoltam, amíg éles helyzetben rá nem jöttem, hogy a gyereknek más az igénye. Míg a kiságyba tettem, nem aludtunk fél órákat sem éjszaka heteken át. Akkor jött a megváltás, amikor magam mellé vettem, és ezzel feladtam az elvemet.

Azóta született még két gyerkőc, most hármójukkal alszom együtt, az apukájuk pedig külön, de tudjuk, hogy ez egy átmeneti időszak, nem görcsölünk rajta.”