7 dolog, amit egy fiús anyának tudnia kell

Zabolai Margit
Írta: ,
7 dolog, amit egy fiús anyának tudnia kell

Kép forrása: latanni/depositphotos.com

Az alábbi tanácsokat pszichológusok kifejezetten fiús anyukáknak állították össze, a legtöbbjüket azért, hogy segíthessenek a fiú gyermeknek kifejezni az érzelmeit. A legjobban azonban te ismered a gyerekedet, ezért biztosan lesz olyan tanács, amelyikről tudod, hogy nála nem működne, és talán olyan is, amelyikről azt gondolod, akár a lányodnak is segíthet. Te tudod a legjobban, mire van szüksége a gyerekednek, de némelyik ötlet jó kiindulópont lehet.

Vezesd le az energiáit! Kép forrása: unsplash.com

Ha a gyerek tiszteletlenül beszél, hisztizik, elveszti az önkontrollt, a szobájába küldöd, vagy sarokba állítod néhány percre, amíg lenyugszik, hogy aztán megbeszélhessétek a dolgot. 

A bevett gyakorlat azonban pszichológusok szerint fiúknál nem mindig működik, náluk ugyanis a harag vagy a düh például annyi energiát termelhet, amivel nem tudnak mit kezdeni, ha egy helyben kell maradniuk, és ettől csak még feszültebbek lesznek. 

 
Azt javasolják, ilyenkor segíthet, ha egy labdát nyomsz a gyerek kezébe, vagy akár az is, ha 10 percre a kedvenc játéka elé ülteted, és ha levezette az energiáit, nyugodt körülmények között tudtok beszélni arról, mi volt a baj a viselkedésével.
Adj időt neki! Kép forrása: unsplash.com

Pszichológusok szerint „vészhelyzetben” a fiúk agya kétfelé választja a problémát: egyrészt azonnali megoldást kezd el keresni, másrészt elraktározza az érzelmeket, félelmeket, amelyeket később majd verbális formában is kifejezhet és feloldhat.

Ezért lehet, hogy az adott pillanatban a gyerek nem akar a problémáról beszélni, később viszont nagyon is igényli majd azt. Ha úgy látod jónak, adj neki időt, és akkor beszéljetek a dolgokról, amikor majd ő készen áll rá.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba