5 tipp a babák megértéséhez

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

A babák a maguk egyedi módján már születésük pillanatától beszélnek hozzánk. Van, aki azt mondja, hogy már magzatkorukban is küldenek üzeneteket. Mozdulatokkal, mosolyokkal, fintorokkal, gügyögéssel, kiáltásokkal fejezik ki magukat. Megértjük, mit is akarnak valójában, ha értelmezzük titkos nyelvüket. Ehhez kínál útmutatásokat Sally és Edwin Kiester: A babák titkos nyelve ‒ Kicsiny testek testbeszéde (Ventus Libro Kiadó, 2010.) című könyve, mely alapot szolgáltatott cikkünk megírásához.

Az Apgar-teszt

Születésük után egy, majd öt perccel a babáknál elvégzik az Apgar-tesztet, hogy képet kapjanak az állapotukról.

Öt kategóriában nullától kettőig adják a pontokat: szívverés, légzés, izomtónus, reflexek és bőrszín. A maximális pontszám tíz, de ezt kevesen érik el, a babák többsége nyolcast vagy kilencest kap. 

A nagyon alacsony értéknél azonnali orvosi beavatkozás szükséges, főleg ha a második vizsgálat is megerősíti.

Az ötperces vizsgálatnál a négy és hét pont közti eredmény még nem ok a beavatkozásra, de figyelmezteti az orvosokat és a nővéreket, hogy kiemelten foglalkozzanak a babával a következő napokban és hetekben.

A mosoly

Az anya a gyermek fülé hajol, és mosolyog. A mosoly értéke lemérhető azon, ahogyan a baba reagál anyja arcára.

Az anya mosolygását látva a baba is elmosolyodik.

Ha viszont az anya arca áthatolhatatlan és érzelemmentes, netán a szomorúság jelei tükröződnek rajta, a gyermek arca is boldogtalanságot fog mutatni.

Ökleit összeszorítja, a kiságyat vagy az etetőszéket ütögeti velük, elfordítja a fejét, hadonászik a kezeivel.

Ha ezután ölbe veszik, és azt látja, hogy az anyja tulajdonképpen boldog, a ráncok elsimulnak az arcán, megnyugszik, és ő is mosolyogni fog.

A babák már néhány naposan, de legkésőbb egyhónapos korukban elkezdenek mosolyogni

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019