Az őszi esküvő előnyei és hátrányai

Írta: ,

Nem túl nagy divat ősszel esküvőt tartani, legalábbis nem akkor, amikor az indián nyárnak már nyoma sincs, és a levelek is gőzerővel hullanak. Az őszi esküvőnek több előnye és hátránya is van, amiket mindenképpen érdemes mérlegelnetek a végleges időpont kitűzése előtt.

Könnyebb szervezés

1/6 Könnyebb szervezés

Az őszi esküvő legnagyobb előnye egyedi hangulatában és könnyed lebonyolíthatóságában rejlik. Mivel a főszezon legkésőbb szeptember közepén-végén véget ér, az esküvőszervezők az ezt követő időszakban jóval több szabadidővel rendelkeznek.

Ez egyúttal azt jelenti, hogy gyorsabban tudnak számotokra szélesebb körben lehetőségeket kínálni.

Ha vagy a híve a hosszan tartó, bonyolult szervezésnek, a szükséges lemondásoknak, de mégis szereted az egyediséget, akkor az őszi esküvő igazán neked való.

Sokkal könnyebben, gördülékenyebben fog menni minden, hiszen alig-alig akad olyan pár, aki ugyanabban az időszakban szeretné tartani a nagy napot. 

Nem utolsó szempont az sem, hogy sokan egyáltalán nem vettek még részt őszi esküvőn, így nem lesz nehéz olcsón, különleges, látványos alkalmat megszervezni.

Több szabad hely és dátum

2/6 Több szabad hely és dátum

Ahogy írtuk, ősszel nincs akkor divatja az esküvőknek, mint nyáron, s ez az olcsóbb kivitelezés mellett más előnyökkel is jár.

A kisebb konkurencia miatt nem kell versengenetek a jó helyekért, kiváló zenészekért, vőfélyekért, vagy éppen az anyakönyvvezetőért, akik nyáron sok esetben évekre előre be vannak táblázva.

Az ősz második felében rendelkezésetekre álló másfél-két hónap általában üresjárat az említett személyek számára. Mivel semmilyen különlegesebb esemény nem vár ránk egészen karácsonyig, az éttermek is tárt karokkal várják mindazokat, akik rendezvényt szerveznének. 

Nem csupán a dátumválasztást illetően nyílik sok opció előttetek, mivel kevesebb a rendezvény, nagyobb kedvezményekkel szembesülhettek, ami mindenképpen jól jön a kisebb büdzsé esetében.

Ugyanez igaz a nászútra is, ami őszi dátum esetén éppen főszezonon kívülre esik.

Egészen egyedi dekoráció

3/6 Egészen egyedi dekoráció

Mivel kevesen jártak őszi esküvőn, gyakorlatilag bármilyen szezonális dekorációval garantált sikeretek lehet.

A klasszikus őszi alapszíneket, így a pirosat, sárgát, narancsot, barnákat felölelve sokkal különlegesebb lesz a végeredmény, mintha a jól bevált, nyáron bejáratott tónusokat használnátok.

Nem utolsó szempont az sem, hogy bár virágok továbbra is a rendelkezésetekre állnak, azokon felül is igen egyedi díszítő motívumokat vethettek be.

A kisebb nagyobb tökök, bogyós termések, színes falevelek, gyertyák, fényfüzérek, lámpások nem hiányozhatnak az őszi esküvőről. 

Ismét csak előtérbe kerül az egyúttal olcsóbb lebonyolítás is, hiszen a dekoráció igen jelentős részét begyűjthetitek, elkészíthetitek ti magatok, főleg akkor, ha egy évvel előre készültök a nagy alkalomra.

Szokatlan fotózás

4/6 Szokatlan fotózás

Az esküvőről a későbbi évek során egy igazán fontos emlékünk marad, ez pedig nem más, mint a fotózás.

Tény és való, megvan a maga varázsa a zöldellő természetnek és a nyíló virágoknak, de talán még látványosabb tud lenni a hófehér ruha az élénkvörös és sárga levelek között. 

Persze ahogy az év minden szakaszában megrendezett esküvőhöz, úgy az őszi alkalomhoz is kell egy jó adag szerencse, hiszen ahogy a nyári vihar elmoshatja az egész fotózást, úgy az őszi ködszitálás is pontot tehet a pózolás végére.

Ez utóbbi egyébként az őszi esküvő legnagyobb hátránya, mert bár az idei nyár sem volt éppen forró és száraz, ősszel természetesen jóval nagyobb az esély a rossz időre és a hidegre.

Különleges menü- és italválaszték

5/6 Különleges menü- és italválaszték

Ősszel sokkal inkább ízletesebbnek és aktuálisnak találjuk majd a klasszikus esküvői menüt, hiszen a forróságban nem igazán vágyunk sem a töltött káposztára, sem a pörköltre. Nem úgy a hideg hónapokban! 

A nehéz ételeket könnyű még inkább szezonálissá, aktuálissá tenni, nem beszélve az egyedi megoldásokat kínáló lehetőségekről.

Sem a karamellás alma, sem a cipóban tálalt sütőtök krémleves nem tipikus esküvői finomság, de ősszel mégis kihagyhatatlanok, akárcsak a forró, alkoholos, fűszeres italok, diós, szilvás sütemények, tömény csokoládék.

A frissen megérett borok, pálinkák kínálására ugyancsak nem találhatnánk jobb időszakot, de a házi aprósütemények is garantáltan finomabbak lesznek az idén készült, erre a célra gyártott dzsemek felhasználásával.

Milyen hátrányai vannak?

6/6 Milyen hátrányai vannak?

Ahogy írtuk, az őszi esküvő legnagyobb hátránya a hideg, ami bár egy borongós nyári napon is gond lehet, a hideg hónapokban sokszor már mínuszokat jelent.

Persze, a zárt teremben mit sem számít a hűvös időjárás, a lagziig el is kell jutni, s az odavezető út nem hagyható figyelmen kívül. 

A dátum kizár bizonyos lehetőségeket, így a szabadtéri esküvőt, a hosszan elnyúló, kültéri fotózást, a kinti, éjszakába nyúló programok jelentős részét is.

További hátrány lehet az az egyediség, amit maga az esküvő jelent, hiszen egyértelműen felrúgja az aktuálisan elfogadott hagyományokat, a megszokottat.

Egyeseket kifejezetten ezért vonz az egész, másokat pedig ezért taszít, de csupán az számít, hogy ti ketten miként gondolkodtok a kérdésről: egy rokon, vendég sem véleményezheti a ti esküvőtök milyenségét.