3 ok, amiért NEM felesleges a házasság

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Ahogy mindennek, úgy a házasságnak is vannak előnyei, és hátrányai. Bár a hazai statisztikák alapján egyelőre növekszik a házasodási-kedv, még mindig sokkal többen vannak azok, akik papír nélkül is köszönik, de nagyon boldogok. Természetesen nem kizárólag a házasságtól függ a párkapcsolat minősége, hiszen egy házaspár is lehet boldogtalan, és egy élettársi kapcsolat is lehet hibátlan. De mégis, milyen okok miatt nem felesleges a házasság?

Könnyebb ügyintézés

Onnantól kezdve, hogy házaspárként éltek, jogilag is egységnek számítotok. Ez azt jelenti, hogy minden ügyintézés sokkal könnyebb és gördülékenyebb lesz. Teljesen hétköznapi példánál maradva: ha házasok vagytok, garantáltan átveheted az ő csomagját, míg lehet, hogy élettársi kapcsolat esetén nem fogadják el pusztán a közös lakcímet. Nyilván nem minden esetben, de sokszor jóval könnyebben intézkedhetsz helyette, a nevében, míg élettársi kapcsolat esetén számtalan ilyen lehetőségtől elesel – pusztán azért, mert a ti kapcsolatotok nem hivatalos.

3 ok, amiért NEM felesleges a házasság

Emellett fontos szempont az is, hogy bizonyos kedvezményeket (pl. első házasok adókedvezménye, vagy a fiatal házasok első lakáshoz jutási támogatása) eleve csak házaspárként igényelhettek, és ennek hiányában egyébként is rengeteg extra igazolást kell begyűjtenetek az ügyintézések során.

Ha gyermeketek lesz, akkor házastársakként automatikusan a férjed lesz a hivatalos apa, élettársi kapcsolatban külön apasági igazolást kell aláírnotok a hivatalban, több példányban, és a kórházba is magatokkal kell majd vinnetek.

A házasság egy szoros kapocs

Akárhogy is nézzük, és akármennyire is elismert tény, hogy nem a papír tartja össze a házasságot, azért az igaz, hogy megnehezíti a szakítást, ennél fogva pedig elrettentő ereje is lehet. Természetesen nem könnyű szakítani akkor sem, ha „csak” együtt éltek évek óta, nyilván ekkor sem túlságosan egyszerű az osztozkodás, költözködés stb., különösen nem akkor, ha időközben családot is alapítottatok. De a házasság felbontása további extra teendőket, rengeteg hivatalos elintéznivalót, és iszonyúan sok kiadást is jelent, ami sokak számára annyira riasztó, hogy inkább adnak maguknak még egy esélyt.

Gyakran előfordul az is, hogy akkor döbbennek rá igazán az emberek, mit rontottak el és mit veszíthetnek, amikor már ott tartanak, hogy alá kellene írni a válási papírokat.

Persze, ez az érv egyúttal szólhat a házasság ellen is, hiszen, ha valamit ennyire macerás felbontani, akkor minek vele bármikor is foglalkozni? Ekkor azonban mondhatjuk azt, hogy a házasságba senki sem úgy vág bele, hogy annak egyszer vége lesz. Éppen ellenkezőleg!

Emellett megfigyelhető az is, hogy a házasság az emberek túlnyomó többségének még ma is igazán sokat jelent. Ez különösen igaz azokra, aki nem kizárólag polgári, hanem templomi esküvőt is kötnek, tehát vallásosak.

Sikeresebb élet

3 ok, amiért NEM felesleges a házasság

Ha hiszed, ha nem, több felmérés is megmutatta, hogy sikeresebbek azok a nők és férfiak, akik házasságban élnek. Egyértelmű, hogy az esküvő magában nem elegendő egy jól fizető, fix álláshoz. De akkor mi állhat a háttérben?

A munkáltatók megbízhatóbbnak, stabilabbnak tartják azokat az embereket, akik (elvileg) véglegesen elkötelezték magukat valaki mellett. Szívesebben alkalmazzák őket, mert úgy vélik, kellően felnőtt módjára gondolkoznak, révbe értek, párkapcsolati problémáik nem fogják befolyásolni munkabírásukat.

Emellett olyan tulajdonságokat társítanak hozzájuk, mint a megfelelő alkalmazkodási képesség, a kiegyensúlyozottság és a kompromisszumkészség, amik ugyebár nem csak a párkapcsolatok során lényegesek. Bár ezek nyilvánvalóan nem minden férjben, feleségben vannak meg maradéktalanul, a munkáltatók mégis szívesebben támaszkodnak azokra, akik hivatalosították a párkapcsolatukat.

Képek forrása: unsplash.com

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019