5 apró dolog, amivel azonnal elveszíted az emberek bizalmát: te is csinálod őket?

Írta: ,

A bizalom ősi emberi igény. Nem csak arra vágyunk, hogy mi megbízhassunk valakiben, de arra is, hogy bennünket magunkat megbízható embernek lássanak. Az alábbi körülmények azonban könnyen megsemmisíthetik a rólad kialakított, megbízható ember képét.

Szünet a szavak és a tettek között Kép forrása: Yafimik/depositphotos.com

1/5 Szünet a szavak és a tettek között

Egy tengerészgyalogosok által írt könyv, a Spark szerint a hihetőségedet rontja, ha a szavaid és a cselekedeteid között hosszabb szünet telik el, és minél hosszabb a szünet, annál rosszabb lesz a rólad keletkező benyomás.

Értelemszerűen például, ha azt mondod, hogy pénteken befejezel egy projektet, de csütörtökön eszedbe jut, hogy van egy másik határidőd is, és szólsz, hogy mégsem fog menni a dolog, akkor sokkal többet ártasz a hírnevednek, mintha ezt például már kedden jelezted volna. Mindez persze kicsiben is működik: ha azt mondod, hogy mindjárt elmosogatsz, és fél óra múlva még mindig ott vannak az edények a konyhában, meg fogják kérdőjelezni, hogy hihetnek-e a szavaidnak.

Lehet, hogy ez apróságnak látszik, de a könyv szerzői szerint aki megbízható embernek akar látszani, az soha nem beszélhet a levegőbe, és amit megígér, azt nem csak teljesítenie, de a lehető leghamarabb kell teljesítenie.

2/5 Összezárt ajkakkal mosolyogsz

2016-ban publikáltak egy tanulmányt a Proceedings of the 18th ACM International Conference on Multimodal Interaction-ben, amely szerint bizonyos mimikák nem feltétlenül ugyanazt a hatást váltják ki, amit eredetileg szerettünk volna.

Bár a mosoly alapvetően a másik bizalmának vagy jóindulatának megnyerésére szolgál, a vizsgálat szerint ha valaki szorosan összezárt ajkakkal mosolyog, akkor a másik fél sokkal kisebb eséllyel fog bízni benne, még ha valójában erre nem is feltétlenül lenne indoka.

3/5 Mellébeszélsz

„Azt hiszem, erre a gombra kattintottam”, vagy „szerintem még szerdán küldtem erről egy e-mailt”, és „ha minden igaz, akkor ott kellene lennie”.

Ezek azok a kifejezések, amelyek miatt a környezeted azonnal azt gondolhatja, hogy mellébeszélsz és nem vagy biztos abban, amit csinálsz, esetleg előre próbálsz egérutat teremteni magadnak arra az esetre, amikor majd kiderül, hogy nem pontosan úgy történtek a dolgok, ahogyan most azt előadod.

Bár korántsem biztos, hogy erről van szó – a bizonytalan fogalmazást és a feltételes módot sokan csak önbizalomhiányból fakadóan, vagy túlzott udvariaskodásként használják – a hajlékony mondatok hajlékony ember benyomását kelthetik.

Nem bízol másokban Kép forrása: unsplash

4/5 Nem bízol másokban

Heidi Grant Halvorson, a Columbia University professzora azt mondta a Business Insider riporterének, hogy a felénk irányuló bizalom gyakran a tükörképe annak, amit mi mutatunk mások felé.

Azaz, ha te nem bízol másokban, akkor jó eséllyel ők sem fognak benned, hiszen azt feltételezik, hogy távol akarod tartani magadat a közösségtől, azért nem bízol bennük, mert azt gondolod, hogy nem tennének meg valamit érted, amit te sem tennél meg értük.

A bizalom ugyanakkor megnyitja ezeket a csatornákat, közösséget teremt, és aki úgy érzi, hogy a kezébe tettél valamit, az szívesebben bízik meg benned is, mert így egyenlőek maradnak az erőviszonyok, senki sincs kiszolgáltatva a másiknak.

5/5 Nem világosak az elvárásaid

Ha nem fogalmazod meg egyértelműen, hogy mit vársz másoktól, azzal nem csak garantálod, hogy elégedetten szálltok ki ebből a kapcsolatból – legyen az üzleti vagy magánjellegű – de a feléd irányuló bizalmat is csökkented.

Egy olyan viszonyban ugyanis, ahol a másik tudja, minek kell megfelelnie és cserébe mire számíthat tőled, sokkal nagyobb biztonságban fogja érezni magát, ellenben, ha az elvárásaid ködösek, akkor a másik joggal fogja úgy érezni, hogy amikor valami balul üt ki, sokkal könnyebben húzod majd rá a vizes lepedőt.