Ami legalább annyira fájdalmas, mint egy szakítás: amikor egy barátságnak vége szakad

Írta: ,

Csodálatos dolog, ha valaki megismeri élete szerelmét fiatalon, örökké együtt maradnak, és sosem kell megtapasztalniuk a szakítás fájdalmát. De, valljuk be, többnyire nem ez a helyzet. Az ember élete során többször is átéli azt, milyen egy párkapcsolatot lezárni, ezt elfogadjuk, és továbblépünk. Ha viszont egy erős barátság szakad meg, az sokszor még ennél is jobban megviseli a lelket.

Ez az, amire sosem készül fel az ember Kép forrása: favim.com

1/5 Ez az, amire sosem készül fel az ember

Egy szerelmi kapcsolat magában hordozza a szakítás gondolatát is, de egy barátság vége teljesen más helyzet. Ez teljesen váratlanul ér, kiszámíthatatlan, és szinte olyan érzés, mintha egy testvért veszítenél el.

Valakit, akinek minden titkod elárultad, milliónyi közös élményetek van, és aztán egy csapásra hirtelen kitörlődik az életedből. Nem lehet rá felkészülni.

Egy szakítás után megvannak a saját módszereid a továbblépésre: felveszed a csinos ruhádat, és a legjobb barátnőddel elmentek kibulizni a szomorúságot.

De mi a gyógyír arra, ha épp ő az a személy, aki kilép az életedből?

Arra nincsenek jól bevált taktikák, hiszen pont azt az embert veszíted el, akire egy ilyen helyzetben a legnagyobb szükséged lenne.

A kapcsolatok változnak, és ez így van rendjén Kép forrása: favim.com

2/5 A kapcsolatok változnak, és ez így van rendjén

Ahogy idősebbek vagyunk, a kapcsolataink változnak. Ez természetes folyamat, ha akarnánk, sem tudnánk ellene mit tenni.

A barátok is jönnek-mennek; egyik pillanatban még Adrival bulizol, a következőben pedig Eszterrel jársz edzeni.

Ezért még nincs harag, hiszen te is rájössz, hogy néha a munka és a lakhely miatt nem lehet mindenkivel folyamatosan kontaktban lenni.

Egyes barátokkal hetekig nem beszélsz, mert időtök sincs egymásra, de a viszonyotok nem romlik meg; ha találkoztok, minden pont olyan lesz, mint régen.

Ami nehezebb, az a legjobb barátnő elvesztése, hiszen szinte reflexből írnál neki arról, milyen vicces dolog történt a buszon, de amikor kezedbe fogod a telefont, jössz rá, hogy már nem lehet.

Az okok szerteágazóak lehetnek

3/5 Az okok szerteágazóak lehetnek

Hogy miért érhet véget egy nagyon szoros barátság, azt nem könnyű megmondani.

Van, hogy az egyikőtök távolságtartóbb lesz, nem keres, és egy idő után már neked sincs kedved érdeklődni felőle, mert érzed, hogy egyirányú lenne.

Lehet, hogy egy fiú miatt kaptatok össze, elárulták a bizalmadat, vagy akár csak valami apróság szította ki a vitát, ami végül annyira komoly lett, hogy már nem is vagytok barátok.

Akárhogy is, ez az a fajta csalódás, amire a legkevésbé számítasz.

A randizás során óvatos vagy, már tudod, milyen érzés elveszíteni a bizalmat, de a barátoknál erre sosem áll készen az ember.

 

4/5 Mások nehezebben érzik át a helyzeted

Ráadásul az emberek kicsit talán nehezebben értik meg, miért vagy úgy lelombozódva.

Ha szakítottál valakivel, könnyebben empatizálnak veled, hiszen jártak már ebben a cipőben, és tudják, milyen érzések uralkodnak el rajtad ilyenkor.

De ha egy baráttal szakadt meg a kapcsolatod, azt még körülírni is nehezebb.

Még ha tudod is pontosan, hogy miért nem vagytok jóban, kimondani ezt egy másik embernek nem könnyű. Ráadásul még csak a sablon szövegeket sem mondogatják neked, amiktől egy kicsit jobban érzed magad.

Tudod, mint például a "rengeteg hal van még a vízben", vagy a "biztos, hogy nem ő volt az igazi, ő még vár rád valahol".

Így döbbenhetsz rá arra, milyen mérgező volt a kapcsolat Kép forrása: emilysoto.deviantart.com

5/5 Így döbbenhetsz rá arra, milyen mérgező volt a kapcsolat

De akárcsak egy szakításnál, úgy a barátság végénél is eljön az a pont, amikor jobban érzed magad.

Ne érezd úgy, hogy ez csak veled történhet meg, hiszen valójában a legtöbb barátság előbb-utóbb véget ér, de minimum megfakul.

A körülmények változnak, és valójában idősebb korukra nagyon kevesen mondhatják el azt, hogy a legjobb barátnőjükkel soha, egyetlen pillanatra sem távolodtak el egymástól. Ez is egy tapasztalat, amit hasznosítanod kell a jövőben, attól függően, miért nem vagytok már jóban.

És hidd el, sokszor pont így döbben rá az ember arra, hogy akiben egykor megbízott, azzal a kapcsolata sokkal mérgezőbb volt, mint gondolta volna.

Ha átvertek, elárultak, esetleg a barátnőd összejött azzal, akibe szerelmes voltál, akkor biztos lehetsz benne, hogy csak nyertél a barátság lezárásával.