Tényleg felelőtlenség 40 fölött gyereket vállalni? Az anyukák véleménye

Boros Mariann
Írta: ,

Hazánkban az egyébként is meglehetősen medikalizált szemléletű várandósgondozási rendszerben nem csak a 40-en túli, de az afelé közelítő kismamáknak is plusz vizsgálatok sorát javasolják. Ez a sokak szerint túlzott elővigyázatosság a társadalom szemléletét is tükrözi a témában, ugyanakkor maguk az édesanyák általában egészen másképp látják a dolgot: épp ebben a korban érzik úgy, hogy megértek az anyaságra, valakinek pedig egyszerűen nincs választása.

Eszter (41) Kép forrása: lovestoriesbyus.com

31 évesen mentem férjhez, a párom 12 évvel idősebb nálam. Azonnal nem akartam gyereket, mert be akartam fejezni a második diplomámat, aztán vártam, hogy a munkahelyemen véglegesítsenek végre. Amikor „ideális” lett minden, akkor három és fél évig nem jött össze a baba. Volt minden: spontán vetélés, befejezetlen vetélés (amikor a vetélést művi úton kell befejezni – a szerk.), sikertelen beültetés...

Így végül 36 éves voltam, amikor megszületett az első, és 38, amikor a második gyermekem – mindkettő spontán jött. Most 41 vagyok, a férjem 53. Tavasszal pedig ismét volt egy befejezetlen vetélésem. Nagyon-nagyon szeretnék még egyszer szülni, és nem érzem azt, hogy a korom bármiben meg kellene, hogy akadályozzon!

Krisztina (42) Kép forrása: 100layercakelet.com

40 évesen szültem az első babámat, és már akkor tudtam, hogy nem lesz több gyermekem, ennek pedig  kizárólag a korom az oka. Mások fiatalosnak mondanak, és annak érzem magam én is.

De sokszor gondolkozom azon, hogy 58 éves leszek, mire ő 18... Utólag úgy látom, hogy hiba volt ilyen sokáig halogatnunk a gyerekvállalást. Most már tudom, hogy az égvilágon semmiről sem maradtam volna le, ha egy kicsit korábban szülök. Vártuk az ideális időpontot a gyerekvállalásra, pedig ilyen nincs!

Hol a munkára, hol az anyagi helyzetre vagy egyéb dologra hivatkozva tolódott egyre későbbre a dolog. Ezzel pedig tulajdonképpen már azelőtt megvontuk magunktól a további gyermek lehetőséget, mielőtt kipróbáltuk volna a gyakorlatban, hogy milyen is ez. Most már bánjunk…

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019