A játszóterek kimondatlan szabályai - Sokan nem tartjuk be!

Szirák Viki
Írta: ,
A játszóterek kimondatlan szabályai - Sokan nem tartjuk be!

Kép forrása: pexels.com

A játszótér a gyermekek kedvenc helye, ám sokszor a szülőket egészen más érzések kerítik hatalmukba itt. Noha vannak anyukák és apukák, akik pontosan tudják az etikettet, addig sajnos akadnak olyanok is, akik egyáltalán nem foglalkoznak ezzel. Pedig az alábbiakra mindenkinek oda kellene figyelnie!

Kölcsönvett játékszer Kép forrása: unsplash.com

Tegyük fel, hogy a kisgyermeked kivitte magával a kedvenc homokozószettjét a játszótérre, ám egy másik gyermek se szó, se beszéd elveszi tőle.

Ilyenkor elég nehéz elkerülni a kellemetlen konfliktust, pláne, ha a másik szülő nem hajlandó foglalkozni a problémával, és nem is érti, téged ez miért zavar annyira. "Csak kölcsönvette" - hangzik a válasz, mintha ezzel le lenne tudva.

Sokan ilyenkor megpróbálják kezükbe venni az irányítást, és rászólnak más gyermekére, ám sajnos ez még több vitát szíthat. A magától értetődő cselekedet ilyenkor az lenne, ha a szülők összefognának, és együtt, teljesen nyugodt hangnemben beszélnék meg a gyerekekkel a problémát.

Pszichológusok szerint ebben az esetben a legjobb, ha a gyermekre hagyjuk a probléma megoldását. Ha ugyanis mindig közbelép az édesanya, előbb-utóbb hozzászokik ehhez, és a későbbiekben is ezt várja el, noha meglepődnél, mennyire ügyesen tudják kezelni a legkisebbek is a bonyolult helyzeteket.

 

Amikor veszélyhelyzet áll fent Kép forrása: unsplash.com

Egyértelmű, hogy ha az egyik gyermek testi egészsége veszélybe kerül, mindegy, kihez tartozik, te segíteni próbálsz. Azonban ennek is megvannak a maga fokozatai.

Lehet, hogy a másik anyuka kisfia igazi rosszcsont, aki imád felmászni a legmagasabb mászókára is, és az anyukája tisztában van azzal, hogy nem esik baja, míg te ijesztőnek látod a helyzetet.

Ilyenkor jobb, ha nem szólsz bele, mert a másik szülő kritikának veheti a jó szándékodat.

Azonban ha te vagy az egyetlen a közelben, mert a többi szülő épp egy távolabbi padon beszélget, és valóban veszélyesnek látod a szituációt, nyugodtan megkérdezheted a gyermeket, hogy kell-e neki segítség.

Mindig azt vedd figyelembe, hogy ha a te gyerekedről lenne szó, más szülőtől milyen hozzáállást tartanál elfogadhatónak.

Vagyaim.hu

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató