Fiút vagy lányt szeretnél? Praktikák, amikkel állítólag befolyásolhatod a baba nemét

Írta: ,

Sajnos sok kultúrában még ma is él az a tévhit, mely szerint a nőktől függ, hogy a gyermek fiú lesz, vagy lány. Manapság már tudjuk: ez messze nincs így. De valóban léteznek olyan praktikák, amikkel befolyásolhatod születendő gyermeked nemét?

A női petesejtek mindig csak X kromoszómát hordoznak, tehát a genetika ezen részét tekintve csak és kizárólag a férfi hímivarsejteken múlik, hogy a születendő gyermek fiú lesz, vagy lány. A hímivarsejtek ugyanis egyaránt hordozhatnak X- és Y-kromoszómát: ha az X ér célba, akkor XX, tehát lány lesz a gyermek, ha az Y, akkor a kromoszómapár XY, így fiú érkezik a családba.

Ugyanakkor zajlanak kutatások a petesejtek befogadóképességét illetően is, mely során kiderült, hogy időnként a női sejtek „válogatnak” a hímivarsejtek között, és csak bizonyos kromoszómájú sejteknek engedik, hogy áttörjék a falat.

Bár konkrét magyarázat a jelenségre még nincs, valószínűleg a természetes kiválasztódásra vezethető vissza a szelekció.

Irányított hímivarsejtek Kép forrása: rocknrollbride.com

Dr. Shettles volt azt, aki genetikai alapon próbálta segíteni azokat a szülőket, akik célzottan szerették volna gyermekük nemét megválasztani.

A doktor szerint az X kromoszómát hordozó hímivarsejtek nagyobbak és lassabbak, ám kitartóbbak, míg az Y kromoszómát szállítók kisebbek, fürgébbek, viszont hamarabb kimerülnek.

Ez alapján Dr. Shettles arra következtetett, hogy ha sikerült az ovulációra időzíteni a szeretkezést, akkor sokkal nagyobb eséllyel lesz fiú a baba, hiszen a gyors Y kromoszómájú hímivarsejtek könnyen célba érhetnek. Ezzel szemben, ha ovuláció előtt bújtok össze, akkor több esélyt hagytok az X kromoszómájú sejteknek, amik bár lassabban érnek célba, kitartóbbak, így valószínűleg a később kiszabaduló petesejtet nekik sikerül megtermékenyíteniük.