Tartós szőrtelenítés otthon - ezeket kell tudnod a házilag alkalmazható, IPL technikával működő gépekről

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Már nagyon régóta szerettem volna meglepni magamat a tartós szőrtelenítés örömével. Amikor elkezdtem érdeklődni a téma iránt, még csak szalonokban volt elérhető ez a kezelés, és egy egyetemista számára meglehetősen drágán. Aztán valahogy háttérbe szorult a kérdés, és én is elvesztem a borotva, gyanta, epilátor Bermuda-háromszögében. Karácsony tájékán azonban szembejött velem egy hirdetés, és ismét belevágtam a lehetőségek feltérképezésébe – ezúttal viszont sikerrel jártam, és megleptem magam egy otthoni használatra kifejlesztett, IPL technikával működő szőrtelenítő géppel.

Nem végleges, de sokkal tartósabb Kép forrása: blog.beccahaf.com

Ahogy a címben is láthatod, az IPL nem végleges, hanem tartós szőrtelenítést ígér. Ugyan sokan már ezzel elveszítik a lelkesedésüket, de azt azért meg kell említeni, hogy a villanófényes technika jóval tartósabb minden más, otthon is elérhető szőrtelenítési módszernél. Tehát sokkal tovább marad szőrtelen a felület, mint egy gyantázás, epilálás után, a borotváról nem is beszélve.

Tudni kell azt is, hogy a szőrszálak három ciklusban nőnek, ami azt jelenti, hogy akármilyen tartósabb módszert választasz, mindig csak azokat a szőrszálakat tudod vele eltávolítani, amik éppen aktívak. Ez igaz a gyantázására, epilálásra, és az IPL technikára is.

Azonban amíg a gyanta és az epilátor használata után a szunnyadó szálak gyorsan aktivizálódnak, addig a villanófény nem csak hetekre, hanem hónapokra „kiüti a szőrtüszőket. Egyesek nem is termelnek soha többet új szőrszálat (ahogy az előfordulhat pl. gyanta esetében is), mások idővel ismét egy új szőrszállal örvendeztetnek meg minket.

Hogyan működik? Kép forrása: viennafashionwaltz.com

A készülék fényimpulzusokat küld a bőrbe, amik megakadályozzák a szőrszálak növekedését, illetve kihullásra késztetik azokat.

Mivel nem mai technikáról van szó, a legtöbb gyártó már bő tízéves tapasztalattal, klinikai eredményekkel rendelkezik, továbbá bőrgyógyászok bevonásával tökéletesítették a mostani készülékeket, így azokat otthon is nyugodtan használhatod.

Természetesen azoktól a gépektől, amiket bárki bárhol megvehet, nem várhatod el nyomban azt az eredményt, amit szakembertől kapsz egy szalonban. Ugyanakkor nem is kerül annyiba, és ha kitartó vagy, ugyanúgy sima lesz a bőröd, csak valószínű kicsit gyakrabban kell használnod a gépedet.

A vásárlásnál egyébként érdemes már erre is ügyelned, hiszen nem minden esetben a legdrágább a legjobb. Célszerű mérlegelned, hogy az adott készülékben cserélhető-e a lámpa, vagy az egész géptől meg kell válnod, ha elfogynak a „villanások”. Persze annak is nézz utána, mennyibe kerül a pótlás… Ez egy fontos szempont, amit mindenkinek egyénileg kell mérlegelnie.