Amikor először kaptam egy pohár szénsavas vizet az eszpresszóm mellé egy olasz kávézóban, azt hittem, csak valami kedves gesztussal találom szembe magamat. Talán a mediterrán országokban ez a szokás?
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Aztán nem hagyott nyugodni a téma és utánajártam, honnan ered ez a rutin és miért válik egyre elterjedtebbé hazánkban is. Sok kávézóban ma már természetes, hogy a presszókávé mellé szénsavas vizet is kapunk, de vajon miért ilyen fontos ez az apróságnak tűnő részlet?
A kávéélmény új szintre emelése
A szénsavas víznek nem csupán frissítő szerepe van a kávézás során, ennél jóval többről van szó. A buborékok finoman „átöblítik” a szájüreget, eltüntetik a korábban megmaradt ízeket (például a rágó utóízét), így felkészítik az ízlelőbimbóidat arra, hogy teljes valójukban érzékeljék a kávé ízét. Ez különösen akkor fontos, ha minőségi kávét iszol. Egy jól elkészített eszpresszónál igazán sokat számítanak az apró árnyalatok: a savasság, a kesernyésség, az utóíz.
A szénsavas víz emellett egyfajta extra stimulációt is biztosít – a buborékok enyhe bizsergése fokozza az érzékelést, így amikor az első korty kávé eléri a nyelvedet, az élmény sokkal intenzívebb lesz.