Így végezd a szemjógát. Pihentet és lelkileg is helyretesz

Így végezd a szemjógát. Pihentet és lelkileg is helyretesz

Címlap / Életmód / Egészség / Így végezd a szemjógát. Pihentet és lelkileg is helyretesz

Amíg nem tornáztatjuk a szemizmokat, nem is gondoljuk, mennyire erőtlenek, fáradtak lehetnek és egy pár perces „edzés” után mennyivel frissebbnek érezhetjük a szemeinket. Ha ez nem lenne elég meggyőző, akkor higgyünk a tükörnek, a rendszeres szemtorna csillogóbb, pihentebb tekintetet eredményez, ráadásul egyes vélemények szerint a látást is javíthatja, bár ez utóbbi nem bizonyított. 

A szemjóga hatását már az első alkalom után érezhetjük: frissíti, nedvesíti a szemeket, a fáradt szemeknek kimondottan jót tesz.

Én leginkább ébredés után szoktam gyakorolni, mindössze néhány percet vesz igénybe és jobban indul a napom; de bármikor napközben is be lehet iktatni egy rövid szemtornát. A munkahelyen, számítógép előtt ülve néhány percig csukott szemmel gyakorolni mindenképpen belefér az időbe és senki nem veszi észre – ráadásul nagyon megéri: pihentet és lelkileg is helyretesz. Nézzünk akkor néhány gyakorlatot! (Figyelem! Ha szédülést, fejfájást okoz a gyakorlatok végzése, hagyjuk abba a tornát!)

AleksandarNakic/istockphoto.com

Egyszerű szemjóga-gyakorlatok:

  1. Lazítsuk el a testet, üljünk kényelmesen, lélegezzünk nyugodtan. Csukjuk be a szemeket és először lassan emeljük a tekintetet fel majd le, legalább ötször ismételve. Hozzuk vissza középre a tekintetet, pihenünk. Ezután vízszintes irányban is mozgassuk meg a szemgolyókat, forgassuk őket jobbra és balra, szintén ötször ismételve. Újra középre helyezzük a tekintetet, pihenés.
  2. Még mindig csukott szemmel egy képzeletbeli átlón futtatjuk végig a tekintetet. Először bal oldalról lentről indulva nézünk jobbra fel, majd vissza, öt ismétlés után pedig mindezt a másik irányba is elvégezzük: jobb oldalról, lentről indulva balra felfelé nézünk és vissza. Újabb öt ismétlés, majd pihenés.
  3. Most elképzelünk egy óramutatót és a tekintetet végigvezetjük a számokon csukott szemmel: a 12-ről indulunk és indulunk az egyes irányába, lassan, minden számnál elhaladunk egy kört leírva. Öt ismétlés, pihenés, majd mindezt a másik irányba is megcsináljuk: fentről kezdjük, de most a 11-es irányába indulunk és haladunk lefelé újabb kört leírva. Ötször ismételjük és lassan végezzük a gyakorlatot.
  4. Nyitott szemmel végezzük el a következő gyakorlatot. Fogjunk egy tollat és nyújtsuk ki a karunkat, nézzük a tol hegyét, miközben lassan közelítjük a tollat az orrunkig, majd vissza, ismét távolra. 5-10 alkalommal ismételjük.
  5. Végül dörzsöljük össze a tenyereket és gyorsan borítsuk meleg kezeinket a szemek fölé, mint két kis kupolát. Hagyjuk, hogy a csukott szemek átmelegedjenek, megpihenjenek.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást