Szebbnél szebb baldachinos ágyak – nem csak a trópusokra!

Szebbnél szebb baldachinos ágyak – nem csak a trópusokra!

Címlap / Otthon / Dekor / Szebbnél szebb baldachinos ágyak – nem csak a trópusokra!

Ha valamivel igazán könnyen és egyszerűen feldobhatod az ágyadat, akkor az a baldachin. Ez az egyébként nagyon is hasznos kiegészítő rendkívül látványos tud lenni, és garantáltan olyan hangulatot kölcsönöz, mintha egy méregdrága szállodában töltenéd az összes estédet.

Oldalfüggöny a hangulatért

Ez a megoldás még nem kifejezetten a klasszikus baldachin, de muszáj megmutatnunk neked, mert te is rendkívül egyszerűen odavarázsolhatod az ágyad fölé.

Nincs más dolgod, mint hogy az ágyad szélességében, a falra mindkét oldalon kifeszíts egy-egy madzagot. Nem kell merevítőt, magasan rögzített ágykeretet beszerezned, csupán két-két falba fúrt rögzítőre és egy szép fehér, megbízható huzalra kell beruháznod.

Ezután már jöhet is a függöny: olyat vásárolj, ami hosszan alálóg! Nyugodtan vehetsz rojtosat, de a hagyományos is tökéletes a célra.

Fűzd át a madzagon a függöny ráhajtását, így éppúgy tudod mozgatni, mintha az ablak elé tennéd – ezzel az oldalfüggöny el is készült.

Ha magad felett szintén átvezetnél a baldachint, akkor az egyik oldalon rögzítsd, a másikon pedig egyszerűen dobd át az áttetsző hálót. Kész is!

Négy oldalról körbeölelve

Ez a baldachinos ágy már klasszikusnak mondható, és valóban csodás hangulatot közvetít ebben a hófehér szobában.

A megvalósítás ennél a példánál kicsit nehezebb, itt már komplett ágyszerkezetre van szükséged annak érdekében, hogy ugyanolyan látványt érhess el.

Persze, utólag nem túl könnyű (és nem is éppen olcsó) ennek a beszerzése, tehát jobban jársz, ha eleve olyan ágyat vásárolsz, amire a későbbiek folyamán rögzíteni tudod a kiválasztott anyagokat.

Az inspirációkat viszont érdemes begyűjtened: ha nincs kedved leengedni a baldachint, akár így is megkötheted a függönyöket.

Azonban, ha még egzotikusabb hangulatra vágysz, a felső részt is nyugodtan kitöltheted… Ne keseredj el, ha erre jelenleg nincs lehetőséged, az alábbiakban még jó néhány alternatív lehetőséget mutatunk neked!

Kíváncsiskodó tekintetek ellen

A nem klasszikus értelemben vett baldachint a szabadban is bevetheted, például akkor, ha szívesen ejtőznél a kertben úgy, hogy a szomszédok ebből semmit sem vesznek észre.

Ehhez nincs másra szükséged, mint egy alaposan rögzített, egyenes ágra, vagy a korábban már megismert, kifeszített madzagra.

Telepedj le a vízszintesen fixált merevítő alá, és egyszerűen dobj át rajta egy méretes, fényt áteresztő, de a kíváncsi tekinteteket távol tartó anyagot.

Szükség esetén a két oldalt is feszítsd ki, erre főleg akkor kell időt szánnod, ha az anyag túl könnyű, a szél viszont erősödik.

A sátorszerű megoldás nem csak számodra tökéletes, a gyerkőcök is imádni fogják, miközben a káros napsugarak jelentős részétől könnyen megvédheted őket.

Gyerekszobába is kivételes

Ha már a gyermekek szóba kerültek, íme, itt egy inspiráció számukra. Néhány ezer forintért vásárolhatsz nekik baldachint, nem csupán a csecsemő ágyacskákra, nagyobb korban is beszerezhetsz ilyen és ehhez hasonló darabokat.

A plafonról könnyen alálógatható, eleve kastélyszerű megoldással készült baldachinok nem csak a lányszobákba tökéletesek, bár a fiúknak a rózsaszín nyilván nem a legideálisabb választás.

Egyébként a színek nem kizárólag a gyerkőcök szobájában mutatnak jól, ha te is vidám személyiség vagy, a fehéret nyugodtan lecserélheted valamilyen feltűnőbb árnyalatra.

Ez a baldachin jól láthatóan csak a csemete feje körül került rögzítésre, de olyat is vásárolhatsz, amit magasan az ágy fölé rögzíthetsz, így a magasabbról alálógó függönnyel akár az egész ágyat körbeölelheted. 

Így varázsold át a saját szobádba

A gyermekeknél említett megoldást a saját szobádba is átmentheted, akár a képen látható példa alapján.

A plafonra rögzített baldachin nem csupán az ágyad fejrészénél tündökölhet, ha megközelítőleg derékmagasságban akasztod fel, úgy a teljes fekvőhelyet beboríthatod a segítségével.

Az egyenletesebb elosztás érdekében a felső részre érdemes valamilyen merevítőt beszerelned, ennél a példánál egy négyzet alakú merevítő segíti a baldachin szebb aláomlását. Ezt a funkciót egyébként könnyen kiválhatod egy méretes hulahopp karikával is, csupán arra ügyelj, hogy ne színes és élénk legyen, ha másmilyent nem kapsz, vond be fehér szalaggal.

Ha a merevítőt inkább mellőznéd, akkor is van megoldás! A baldachin rögzítsd két helyen: egy akasztó kerüljön a mellkasod, egy pedig a térded vonalában a plafonra. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást