Mindig csodáltam azokat, akik dolgozó anyukaként is képesek arra, hogy rendszeresen friss süteménnyel örvendeztessék meg a családot. Nálunk nincs túl gyakran desszert, és akkor is inkább csak a sütés nélküli finomságokra jut idő…
3/2. Vegán energiagolyó
Nálunk az energiagolyókat az egész család nagyon szereti. Nálam is elsőbbséget élveznek, mert könnyű magunkkal vinni őket, a kicsik is be tudják kapni egészben, ráadásul egyszerű változatossá és különlegessé tenni minden egyes alkalommal – és még sütést sem igényelnek!
Hozzávalók: 20 dkg aszalt gyümölcs vegyesen (pl. datolya, mazsola, sárgabarack, stb.) 10 dkg zabpehely, 10 dkg mag (pl. kesu, diófélék, mandula), 60 g kókuszreszelék
Elkészítése: Az aszalt gyümölcsöket áztasd be 10-15 percre vízbe, majd az egészet szűrd le és aprítsd krémesre gép segítségével. Amikor a ragacsos massza már kellően puha, jöhetnek a száraz alapanyagok: a magok, a zabpehely és a kókuszreszelék. Ezekkel együtt is aprítsd tovább a masszát, amíg gyúrható állagot nem kapsz. Érdemes most kóstolnod, szükség szerint édesítheted az alapot, vagy tehetsz hozzá rumaromát, kakaót, citromlevet, ha lágyabb eredményre vágysz, pár kanál lekvárt, stb. A masszából ezután készíts golyókat, amiket akár meg is hempergethetsz pl. kakaóporban, vagy tört dióban. Fogyasztás előtt érdemes kicsit hűtőben tárolnod!