Életmód / Receptek

A 3 kedvenc sütés nélküli desszertem, villámgyorsan

A 3 kedvenc sütés nélküli desszertem, villámgyorsan

Almás-pudingos

Emlékszem, gyerekkoromban mennyire imádtuk ezt a süteményt: egyrészt azért, mert isteni finom, másrészt pedig azért, mert mi is meg tudtuk csinálni. 

Hozzávalók: 75 dkg alma, 1 tasak vaníliás cukor, 10 dkg kristálycukor, 1,5 zacskó vaníliás pudingpor, egy citrom leve, 25 dkg háztartási keksz, 2 evőkanál porcukor, 2 evőkanál kakaópor, 10 dkg margarin

Elkészítése: Az almát hámozd és tisztítsd meg, majd reszeld le nagylyukú reszelőn. Add hozzá a vaníliás cukrot, a kristálycukrot, a citromlevet, majd kezdd el puhára párolni. A vaníliás pudingporokat oldd fel nagyon kevés vízben (kb. 6 evőkanálnyi kell), majd add hozzá az almához. Kevergetve főzd, amíg kellően sűrű lesz! Egy kisebb méretű tepsibe tegyél zsírpapírt, majd jöhet rá egy réteg keksz: öntsd rá az almakrémet, simítsd el, majd a tetejét is fedd le kekszekkel. A langyos margarinban oldd fel a porcukrot és a kakaót, majd öntsd rá a kekszekre. Hűtőben hagyd érni néhány órát, és már szeletelheted is.

Tipp: Rétegezheted is egymásra a kekszeket és az almamasszát, de azzal számolj, hogy a kekszek a krém egy részét magukba szívják.

Krisztinafoodhungary/instagram

Vegán energiagolyó

Nálunk az energiagolyókat az egész család nagyon szereti. Nálam is elsőbbséget élveznek, mert könnyű magunkkal vinni őket, a kicsik is be tudják kapni egészben, ráadásul egyszerű változatossá és különlegessé tenni minden egyes alkalommal – és még sütést sem igényelnek!

Hozzávalók: 20 dkg aszalt gyümölcs vegyesen (pl. datolya, mazsola, sárgabarack, stb.) 10 dkg zabpehely, 10 dkg mag (pl. kesu, diófélék, mandula), 60 g kókuszreszelék

Elkészítése: Az aszalt gyümölcsöket áztasd be 10-15 percre vízbe, majd az egészet szűrd le és aprítsd krémesre gép segítségével. Amikor a ragacsos massza már kellően puha, jöhetnek a száraz alapanyagok: a magok, a zabpehely és a kókuszreszelék. Ezekkel együtt is aprítsd tovább a masszát, amíg gyúrható állagot nem kapsz. Érdemes most kóstolnod, szükség szerint édesítheted az alapot, vagy tehetsz hozzá rumaromát, kakaót, citromlevet, ha lágyabb eredményre vágysz, pár kanál lekvárt, stb. A masszából ezután készíts golyókat, amiket akár meg is hempergethetsz pl. kakaóporban, vagy tört dióban. Fogyasztás előtt érdemes kicsit hűtőben tárolnod!

Tipp: Ez a massza tökéletes a nyers vegán torták alapjaként is, hiszen kedvedre formázhatod, nem csak golyókat készíthetsz belőle.

istockphoto

Poharas gyümölcskrém

Nagyon kedveljük a pohárkrémeket is, ám szerencsére az egész család előnyben részesíti a könnyedebb, gyümölcsösebb változatokat. Ezekből ősszel sem lehetetlen ízletes finomságokat készíteni!

Hozzávalók: 200 g zabkeksz, 4 db alma, fahéj, nádcukor, 500 gramm natúr vagy vaníliás szójajoghurt

Elkészítése: Az almákat tisztítsd meg, majd vágd egyforma méretű kockákra. Tedd őket serpenyőbe, szórj rájuk nádcukrot és karamellizáld össze őket. Szórd meg kevés fahéjjal a masszát, majd hagyd egy kicsit hűlni. Tedd egy zacskóba a zabkekszeket és óvatosan ütögetve törd őket kisebb darabkákra, morzsákra. Ha natúr joghurtot választottál, kóstold meg, kicsit ízesítheted, pl. vaníliával. Már jöhet is a rétegezés! A keksszel kezdd a sort, majd mehet rá a joghurt és végül az alma – addig ismételd, amíg meg nem telik a pohár. 

Tipp: Bátran tegyél egy kis rumot az almákra még forrón, ha felnőtteknek készíted a desszertet.

istockphoto

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást