A kutatók szerint súlyos influenzajárvány fog kitörni, ha lecseng a COVID

A kutatók szerint súlyos influenzajárvány fog kitörni, ha lecseng a COVID

Címlap / Életmód / Egészség / A kutatók szerint súlyos influenzajárvány fog kitörni, ha lecseng a COVID / 2. oldal

A COVID még évekig befolyásolhatja az influenza szezont

A kutatók a kalkulációs során egy olyan számítógépes modellt alkalmaztak, ami képes volt megmutatni, mennyivel csökkent az influenza előfordulása, terjedése az Egyesült Államokban, továbbá kiszámolta, mi várható a jövőben. A modell azt jósolta, hogy amint egyre több biztonsági intézkedés ér a végéhez, úgy egy nagyszabású influenzajárvány fog kitörni. Sőt, az is kiderült, hogy a jövőbeni influenza szezonja intenzívebb lesz, mint amit eddig megszokhattunk. 

 „Előrejelzéseink azt mutatják, hogy a közegészségügyi intézkedések hullámzó hatásai évekig fennmaradhatnak”

– tette hozzá Pei professzor.
PixelsEffect/istockphoto.com

Ha a koronavírushoz hozzászokunk, kezdhetünk félni az influenzától?

A kutatók elmagyarázták, hogy számos, egyelőre ismeretlen tényező diktálja a koronavírus utáni influenzajárvány lefolyását. Az egyik fő elem az, hogy meddig maradnak érvényben a biztonsági intézkedések. Minél tovább tartjuk a távolságot és viselünk maszkot, annál jobban növeljük az influenzára később fogékony emberek számát.

A szakértők megjegyezték, hogy ez ironikus helyzetet teremthet abból a szempontból, hogy éppen azok a területek lesznek a leginkább veszélyeztetettek, ahol magas szintű a biztonsági intézkedések betartása. Problémát jelenthet az is, hogy a korlátozások valószínűleg megnehezítik a hatékony vakcinák kifejlesztését a jövőbeli influenzatörzsek ellen.

Végül pedig ronthat a helyzeten, hogy amikor kirobban a járvány, akkor növekedésnek, erősödésnek indulhatnak azok a törzsek, amik magasabb halálozási rátával bírnak – ahogy azt a koronavírus esetében is tapasztalhattuk. 

Úgyhogy sajnos úgy tűnik, a világméretű járványhelyzet nem fog véget érni belátható időn belül akkor sem, ha a koronavírus valamennyire „belesimul” majd az immunitásunkba. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

1 hozzászólás

  • Dr Mangó Gabriella
    2021.10.25., 15:02

    Az eredeti cikk esetleg?

    Válasz

Írj egy hozzászólást