A kutatók szerint súlyos influenzajárvány fog kitörni, ha lecseng a COVID

A kutatók szerint súlyos influenzajárvány fog kitörni, ha lecseng a COVID

Címlap / Életmód / Egészség / A kutatók szerint súlyos influenzajárvány fog kitörni, ha lecseng a COVID

Ennek oka pedig nem feltétlenül a koronavírus, hanem az influenza. Egy új tanulmány arra figyelmeztet minket, hogy amint a járványvédelmi óvintézkedések véget érnek, az influenza újult erővel és nagyon jelentőségteljesen fog lecsapni ránk. Ennek magyarázatát a Columbiai Egyetem tudósai abban látják, hogy az általános biztonsági intézkedések, mint amilyen a távolságtartás, a maszkviselés, a korlátozott társadalmi események nem csak a koronavírustól, hanem az influenzától is megóvtak bennünket. Ez részben hasznos volt, részben viszont elértük vele, hogy általános, influenza elleni immunitásunk is gyengüljön. 

Ezt pedig nagyon jól láthatjuk jelenleg kicsiben, pl. az olyan zárt közösségekben, mint amilyenek az óvodák és az iskolák. Az én kislányom most is éppen itthon van, és nincs egyedül. Éppen az orvosnál futottunk össze a védőnőnkkel, aki mesélte, hogy harmincéves pályafutása nem fordult vele elő, hogy nem tudta elvégezni a szokásos vizsgálatokat, mert folyamatosan olyan sokan hiányoztak a csoportokból.

Mit tesz ez számszerűsítve? 

A koronavírus kirobbanását követően, az első 10 hétben 60%-kal csökkent az influenza gyakorisága is. Ezt számos kutató egyfajta igazolásnak látta, hogy működnek a védelmi intézkedések. Azonban egyúttal aggasztó is a tudat, hogy ha lejárnak a korlátozások, milyen erővel fog ránk rontani az influenza.

„Rövidtávon a koronavírus megfékezésére irányuló intézkedések továbbra is elnyomják az influenza-fertőzések számát. Miután ezek az intézkedések enyhülnek, számolhatunk egy nagy járvánnyal. Ennek elsődleges oka az, hogy az egész népességet érinteni fogja a nagyobb influenza-érzékenység” – mondta a tanulmány szerzője, Sen Pei. „Bár joggal koncentrálunk a COVID-19 elleni védekezésre, nem szabad megfeledkeznünk az influenzáról sem, amely ugyancsak halálos lehet.”

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

1 hozzászólás

  • Dr Mangó Gabriella
    2021.10.25., 15:02

    Az eredeti cikk esetleg?

    Válasz

Írj egy hozzászólást