Van működő gyógymód a Covidra, de nem ment meg a járványtól

Van működő gyógymód a Covidra, de nem ment meg a járványtól

Címlap / Hírek / Van működő gyógymód a Covidra, de nem ment meg a járványtól

A monoklonális antitestek, mint például a Regeneron és a GlaxoSmithKline, nem minden Covid-19 betegnél működnek. Csak 12 évesnél idősebb és nem súlyos tüneteket mutató betegek számára érhetőek el.

A Regeneron terápia néhány olyan személy számára is alkalmazható, akik tudják, hogy ki voltak téve a vírusnak, de még nem teszteltek pozitívat. Ez a védelem azonban nem tart sokáig, és nem helyettesíti a vakcinát – áll a CNN cikkében, amiben összeszedték a kezelésről tudható legfontosabb információkat.

Mi az a monoklonális antitest?

A monoklonális antitestek laboratóriumban előállított fehérjék, amelyek utánozzák az immunrendszer azon képességét, amely leküzdi az olyan fenyegetéseket, mint a koronavírus.

Amikor a beteg megfertőződik, kis időbe telik, amíg szervezete olyan antitesteket termel, amelyek segíthetnek a fertőzés leküzdésében.

Ezek a kezelések, más néven mAb-ek, felgyorsíthatják a szervezet fertőzés elleni harcát.

Az Egyesült Államokban jelenleg két, kifejezetten a koronavírus elleni küzdelemre készített mAb-et használnak. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága sürgősségi felhasználási engedélyt adott a Regeneron által végzett kezelésnek, a casirivimab és az imdevimab nevű kezelésnek, valamint a GlaxoSmithKline sotrovimab nevű kezelésének. Eddig egyik sem kapott teljes FDA jóváhagyást.

Áprilisban az FDA visszavonta a sürgősségi felhasználásra vonatkozó engedélyét, és szüneteltette az Eli Lilly antitestkezelő bamlanivimab forgalmazását, mivel az nem volt olyan hatékony az USA-ban forgalomban lévő változatokkal szemben.

Regeneron terápia
xavierarnnaru/istockphoto.com

Meg tudják előzni a Covid-19-et?

A Regneron által gyártott antitestterápia szintén megengedett az USA-ban megelőző kezelésként, vagy az expozíció utáni profilaxisként.

Annak adhatók, aki fertőzött személlyel került kontaktba vagy olyan személynek is, aki nagy kockázatnak van kitéve, például olyan embereknek, akik fertőzéssel érintett ápolási osztályokon dolgoznak.

Megelőzésként a monoklonális antitesteket azoknak a betegeknek kell használni, akik nincsenek teljesen beoltva, vagy olyan embereknél, akik várhatóan nem fognak megfelelő immunválaszt kifejteni a vakcinával szemben – mint például azok, akik szervátültetésen estek át, és immunhiányosak.

Oldalak: 1 2

»

1 hozzászólás

  • Lukács
    2021.09.08., 09:49

    Mivel nincs járvány, így valóban nem menthet meg tőle 😀

    Válasz

Írj egy hozzászólást